Sziasztok!
A családunk évek-óta (több-kevesebb sikerrel, de töretlenül) abba az irányba tart, hogy a hagyományos tudást, termékeket megmentsük az utókor számára. Ez alatt sokszor nem az 50-100 évvel ezelőtti technológiákat, termékeket kell érteni, hanem akár 4-500 évvel ezelőtti dolgokban szeretünk gondolkodni.Ez persze nehéz ügy, hiszen sokszor azok a fajták már nem állnak rendelkezésünkre, mindenesetben a gyümölcsöseinkben is próbáljuk a tájhonos, ősi fajtákat telepíteni.Ezen munkánk során sok mindennel foglalkoztunk, sok mindent készítettünk, amit ma már a letűnt idők termékeinek nevezhetük. Persze gyorsan ráébredtünk, hogy egyre több ember érdeklődik az ilyen jellegű termékek iránt, de sokaknak nincs lehetősége/kedve/ideje arra, hogy elő is állítsa ezen a produktumokat.A családi vállalkozás fontosabbik fele (a feleségem) védőnőként dolgozik, így rendszeresen találkozik olyan problémákkal, ami a manapság beszerezhető élelmiszerekkel gyakran felszínre kerülnek. A másik fele (én) természetvédelmi mérnökként dolgozok egy civil szervezetnél, így folyamatosan kapcsolatba kerülök az intenzív mezőgazdasági termelés hátrányaival, veszélyeivel. Mindenesetre arra a következtetéssre jutottunk, hogy gyermekeinknek minél egészségesebb ételeket tegyünk az asztalára, így sok mindent megtermelünk magunknak, a többit pedig helyi termelőktől szerezzük be.Amire igazából specializálódtunk az a különböző lekvárok, szörpök. Érdekessége a termékeinknek, hogy gyógynövénynek nevezett vadnövényekből is készítünk termékeket, aminek nagy keletje van.A termékeink alapanyagait nagyrészt magunknak termeljük extenzíven gondozott gyümölcsöseinkből. Másik részét vadon gyűjtjük. Túrkeve ebből a szempontból egyébként is előnyös helyzetben van, hiszen két Nemzeti Park (HNPI, KMNPI) határán fekszik, így a környéken be tudunk szerezni tiszta alapanyagokat, és ezeket felhasználva, jó minőségű termékeket tudunk a vevőinknek átadni.Igazából ebben az évben kezdtük el "nagyobb" tételben készíteni a lekvárokat, szörpöket, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy immáron nem csak az ismerősi körnek tetszenek a termékeink, hanem szép számmal jelennek meg új vevők is.A termékeinknél fontos szempont, hogy hagyományosan próbáljuk előállítani őket, amennyiben lehetséges próbálunk minél régebbi recepteket előkeríteni és ezeket az ízeket továbbítani a vásárlóink felé.
Kövessetek minket a blogonkunk és a facebookon is.
www.befozde.blog.hu , www.facebook.com/lekvar
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
7 hét 3 nap
2 év 5 nap
3 év 10 hét
3 év 11 hét
7 év 22 hét
8 év 4 hét
8 év 13 hét
8 év 13 hét
5 év 19 hét
8 év 16 hét