Hirdetés

Hirdetés

Szikszai István Lajos

Kapcsolattartó neve: 
Szikszai Istvánné

Cigája juhtenyésztőként dolgozom, ami gyerekkori álmom volt. Családom mintája alapján nekem is őshonos cigája juhaim vannak, amiknek a száma meghaladja a 300 egyedet is.

A juhtejből különféle termékeket állítunk elő. Pl: Juhsajt, gömölye (gomolya) és túrók - édes, erős. Emellett ha van rá igény, megpróbáljuk teljesíteni a különleges kéréseket is! Tejvétel is lehetséges.

Extenzív - külterjes - állattartás szerint dolgozom, ami azt jelenti, hogy télen a tanyában tartom az állományom, tavasszal, nyáron és ősszel pedig kint a határban, ahol legeltetek.

Általában szeptemberben szoktam űzetni, amihez háremeket alakítok ki. A juhaim január első felében kezdenek elleni. A bárányokat néhány hónapos korukban, Húsvét előtt szoktam elszállítani. Persze néhányat meg szoktam hagyni továbbtenyésztésre is. Ezek egy részét eladom, másik részét megtartom.

Állományom törzstenyészet, ami génbankkal rendelkezik. Ez is biztosíték a megfelelő minőségű bio-áru előállításához. Érdekesség: Bárányszállítás után a juhokat kézzel fejem, ami a mai világban ritkaságnak számít. Ezen kívül a legeltetés során a terelést kutyák segítségével végzem.

Terveim között szerepel a tanyasi turizmus beindítása is, amihez két tanya áll rendelkezésemre. Az egyik tanyában található egy búbos kemence, valamint szeretnék itt egy gémes kutat is felállítani. Ehhez a kút már megvan, csak a gém hiányzik felőle. Persze mindehhez szükséges a tanyák felújítása is, ami a jövőben remélem meg fog valósulni.

Eredményeim (többek között):

 

  • 2000. augusztus 16 - Aranykoszorús Gazda ( A Magyar Köztársaság Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztertől, dr. Torgyán Józseftől)
  • 2002. IX. Alföldi Állattenyésztési Napok (Hmvhely) - Különdíj
  • 2003. április 25-27 - Jubileumi emlékérem
  • 2003. X. Szent György Napi Juhászverseny - Tej Szakbizottság (Hmvhely) - Különdíj
  • 2005. XII. Alföldi Állattenyésztési Napok - Juhtenyésztés III. díj
  • 2006. november 10 (Vet-Nutrion Bt. Budapest) - Arany Jelvény
  • 2010. szeptember - Kaposvári Állattenyésztési napok - Schandl József Tenyésztői díj:
  • A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség “Schandl József” tenyésztési díját az évtizedeken keresztül folytatott kiemelkedő juhtenyésztői munka érdemeként, a cigája tenyésztésében kifejtett tevékenységéért Szikszai István csanádpalotai tenyésztőnek ítélte oda az MJKSZ Elnöksége. A díj elismerő oklevél és emlékplakett, illetve 1000 Eurónak megfelelő pénzjutalom.

 

Nős vagyok, és van 4 szép gyermekem - 3 lány és 1 fiú. - Két nagyobbik lányom már férjnél van és mindkettőjüknek vannak gyermekei- Márk, Botond és Hunor.

Bio termelő: 
Nem
Elérhetőség
Telefonszám: 
+36/62/263129
Mobil: 
+36/30/6216560
E-mail cím: 
Email kapcsolati űrlap
Cím
Megnevezés: 
Szikszai István Lajos
Megye: 
Csongrád megye
Település: 
Csanádpalota
Utca, házszám: 
Szent István u. 39.
Irányítószám: 
6913
Képgaléria: 
Termelői galéria kép
Termelői galéria kép
Termelői galéria kép
Termelői galéria kép
Termelői galéria kép
Termelői galéria kép
Termelői galéria kép
Hirdetés

Termelő értékelése

Az Ön értékelése: Nincs Átlag: 5 (7 szavazat)

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.