Hirdetés

Hirdetés

A zöldség nem a nagyáruházakban terem

Egy kisgyermek azt szereti, amit szeretettel megmutatnak neki - mondja az Agrya elnöke. AVesd bele magad! programot a vidékfejlesztési tárca is támogatja.

Kis termőföldön jelentéktelen anyagi ráfordítással otthon is lehet friss zöldségeket termeszteni – népszerűsíti a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. Céljuk megmutatni a fiataloknak, hogy a „zöldség nem a nagyáruházakban terem”. Ezért indították el a Vesd bele magad programot. A vetőmag ajándékozási akciót most kiterjesztették, hogy minél több kisiskolás ismerhesse meg a helyben előállított termékek fontosságát, előnyeit.

Tavaly tizenhét általános iskola kétezer diákja kóstolhatott bele a saját kiskertekben megtermelt zöldségekbe, idén azonban egy országos adománygyűjtésnek köszönhetően már több mint húszezer gyermek kap sárgarépamagot, retekmagot és zöldborsót.

Szemléletformáló programról van szó, célunk felhívni a gyerekek, és rajtuk keresztül az egész család figyelmét, hogy kis földterületen is meg lehet termelni saját fogyasztásra a friss zöldséget – magyarázta a Kossuth Rádióban Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke. Az iskolások vetőmagot kapnak, de mivel még segítségre szorulnak, a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt, közösen vethetik el, gondozhatják és végül fogyaszthatják el a zöldséget – tette hozzá.

Szinte már mindenhol tuja és fű nő az egykori kiskertekben – folytatta Mikula Lajos, megjegyezve, évekkel ezelőtt nem is értette, miért nyílt zöldségesbolt a szülőfalujában, amikor minden megtermelhető odahaza. Az Agrya vezetője az öngondoskodás fontossága mellett kiemelte: ugyan a nagyáruházakban kapható termény látszatra talán szebb, a minősége azonban összehasonlíthatatlan a kertivel, utóbbi egyértelműen finomabb.

Nagy az érdeklődés a program iránt, egy kisgyermek azt szereti, amit szeretettel megmutatnak neki – fogalmazott.

A vidékfejlesztési tárca támogatja az akciót. Fazekas Sándor miniszter rámutatott, ha minél többen termelnek a kiskertekben, vagy tartanak kisállatot, a sokat bírált import is visszaszorulhat, ugyanakkor a fiatalok életpályájára is hatással lehet, ha odahaza már gyermekkoruktól foglalkoznak a mezőgazdasággal.

(Forrás: Híradó.hu, Kossuth Rádió)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.