Hirdetés

Hirdetés

A tojás ma egészségesebb és biztonságosabb

Az Egyesült Királyság Élelmiszerkutató Intézete egy tanulmányt adott ki, mely szerint a tojás ma egészségesebb és biztonságosabb; több tápanyagot tartalmaz, mint 30 évvel ezelőtt. S hogy ennek mi az oka? A madarak jobb takarmányozása.

Az intézet kutatói úgy vélik, hogy a tojás egészségesebb manapság, mert az újabb takarmányok segítik a tyúkot abban, hogy több D-vitamint, illetve más tápanyagot vegyen föl a takarmányból.

A '80-as évek óta a tyúkok búzából, kukoricából, növényi olajokból és nagy fehérjetartalmú komponensekből álló tápot kapnak. A tudósok azt találták, hogy egy közepes méretű tojás közel 25 százalékkal kevesebb telített zsírt – melyhez a szívbetegségek kialakulása köthető – tartalmaz, mint a '80-as években. A jobb technológia is segíti abban a tudósokat, hogy pontosabban tudják mérni a tojások beltartalmi értékeit.

A tojások, amellett, hogy kevesebb zsírt, koleszterint és kalóriát tartalmaznak, D-vitaminban gazdagabbak; majdnem kétszer annyi mennyiséget tartalmaznak, mint a 80-as években.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a tojás 177 mikrogramm koleszterint tartalmaz, ez több, mint 10 százalékkal kevesebb, mint a korábban mért érték (202 mikrogramm). A tojás kevesebb kalóriát is tartalmaz, mint a tudósok azt eredetileg gondolták, 78 helyett 66 kalória van egy közepes méretű tojásban.

forrás: http://www.agrarhirek.hu/innovacio/13627.html

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.