Hirdetés

Hirdetés

Fókuszban az ökogazdálkodás terjesztése és a biotermékek fogyasztása

Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu

Tervezetben már elkészült a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ökogazdálkodási akcióterve, melyet várhatóan június elején társadalmi vitára bocsátanak.

Magyarországon jelenleg mintegy 124 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. A terület 80 százalékát már átminősítették ökológiai gazdálkodásra alkalmas területté, a fennmaradó hányad átminősítése folyamatban van.

A minisztérium tervei szerint néhány év múlva az ökológiai gazdálkodásra alkalmas terület Magyarországon elérheti a 300 ezer hektárt. A magyar minősítő szervezetek tevékenységének elismerése is, hogy a magyar biotermékeketjól el lehet adni külföldön, főként Nyugat-Európában, ahol csak a jó minőségű bioáru értékesíthető.

A biotermékek nagy része exportra kerül, azon a gyakorlaton azonban mindenképpen változtatni kell, hogy ennek 80-85 százaléka alapanyagként kerül külföldre. A feldolgozottsági fokot kell növelni ezen a területen annak érdekében, hogy a hozzáadott értékkel teremtett haszon minél nagyobb hányadban Magyarországon maradhasson.

A vidékfejlesztési tárca a most elkészült ökogazdálkodási akcióterv tervezetének társadalmi vitája során nemcsak a gazdálkodók, a szakmai és civil szervezetek, valamint a fogyasztók véleményét szeretné kikérni, hanem ösztönzést is kíván adni az ökogazdálkodás eddiginél szélesebb körű elterjesztésének és a biotermékek fogyasztásának.

Növelni szeretnék a termelői és fogyasztói tudatosságot, továbbá a termelők összefogását, valamint segíteni kívánják a fogyasztói, termelői hálózatok létrehozását. Emellett meg kívánják erősíteni az ökológiai gazdálkodást segítő kutatási hátteret is azért, hogy a termelés folyamatosan fejleszthető legyen ezen a területen.

A fogyasztói bizalom növelése érdekében a VM módosította a biotermékekkel kapcsolatos gazdálkodási követelményeket, a tanúsítás, a forgalmazás, a jelölés és az ellenőrzés szabályait.

Május 29-étől hatályos rendelet alapján a jövőben biotermék tanúsítóként csak az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet működhet, akit, illetve amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tanúsító szervezetként elismer.

A jogszabály javítja a biotermelő, az ökológiai gazdálkodást folytató szervezet, valamint az illetékes ellenőrző hatóság közötti kapcsolat hatékonyságát azzal, hogy pontosítja az eljárásrendet, felosztja a hatásköröket az ellenőrzésre illetékes NÉBIH és a kormányhivatalok között – tájékoztatott az MTI.

 

CsatolmányMéret
gazdalkodas.jpg54.29 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.