Hirdetés

Hirdetés

A vidéki munkahelyteremtésben a kertészeté lehet a főszerep

A vidéki munkahelyteremtésben is fontos szerepet játszhat a kertészet, ezért jól illeszkedik a kormány programjához, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA rendezvényén. Az államtitkár a fiatal kertészek találkozóján tartott előadásán közölte, az ágazatban főként a családi kis- és mikrogazdaságok játsszák a legfontosabb szerepet, támogatásuk a kormány eltökélt szándéka.

Tavaly a zöldségtermés 32 százalékkal volt alacsonyabb az előző évi 1,6 millió tonnánál. Ennek oka a szántóföldi vetésterület csökkenése és a szélsőséges időjárás volt. A múlt évben a gyümölcstermés mennyisége 10 százalékkal volt kisebb az előző évi 884 ezer tonnánál. A magyar zöldség-gyümölcs szektor óriási előnye, hogy az olyan termelési kvótákhoz kötött árukkal szemben, mint például a cukor, korlátlan mennyiségben állíthat elő és exportálhat terméket.

Az ágazat a jelenleginél - ami átlagosan évente mintegy 2,5 millió tonna árut jelent - egymillió tonnával több zöldséget és gyümölcsöt termelhetne, ráadásul Magyarország kiváló adottságokkal is rendelkezik ezen a téren, tette hozzá az államtitkár. A magyar kertészeti ágazat termelésének növekedéséhez az elkövetkező években az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (UMVP) igényelhetnek támogatást az e területen tevékenykedő vállalkozások. 2012-ben is elérhető lesz többek között a kertészetek korszerűsítése jogcím, valamint a feldolgozóipari bogyós gyümölcs és az iskolagyümölcs támogatás, erősítette meg Czerván György. Az államtitkár kitért a fordított ÁFA kérdéskörére is, miszerint a kormány ebbe a kategóriába sorolná a gabonákat és az olajos növényeket. A termékek körének bővítéséről még tartanak az egyeztetések.

A fordított ÁFA-fizetés azt jelenti a gyakorlatban, hogy a vevő által kifizetett ÁFA nem az eladóhoz kerül, hanem közvetlenül az államhoz. A fordított ÁFA bevezetésével a kormány célja az, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot a mezőgazdaságban. Az intézkedés azért vált sürgőssé, mert Romániában június 2-tól már bevezették a fordított ÁFA-fizetést, ami tovább növeli a magyarországi feketekereskedelem arányát.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1)301-4274
sajto@vm.gov.hu

CsatolmányMéret
vm-logo.gif8.65 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.