Hirdetés

Hirdetés

A Parlament elfogadta a 2010-es Agrárjelentést

Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta az agrárgazdaság 2010. évi helyzetéről szóló jelentést. A dokumentumot a törvényi előírásoknak megfelelően a vidékfejlesztési miniszter terjesztette a képviselők elé. Az új struktúrájú jelentés összeállításánál a tárca figyelembe vette az Agrárgazdasági Tanács és az elmúlt évi parlamenti vita javaslatait. A beszámoló a mezőgazdaság 2010. évi teljesítményéről, a foglalkoztatottságról, a főbb agrárpolitikai célok megvalósulásáról valamint a költségvetési támogatások felhasználásáról szól. A határozathozatalt megelőző vitában a képviselők méltatták, hogy a beszámoló kritikus szemléletű és reális képet fest az agrárgazdaság helyzetéről. Üdvözölték, hogy önálló fejezetet kapott a vidékfejlesztés és a környezetvédelem.

A tárca két év helyett több (általában öt) év adatainak összehasonlításával készítette el a jelentést. A törvény szerint az Agrárgazdasági Tanácsnak is véleményeznie kellett a dokumentumot. A testület megállapította, hogy a jelentés a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyez az élelmiszergazdaság többfunkciós szerepére és a foglalkoztatottság kérdésére. A termelési szempontok mellett határozottan képviseli a környezeti, társadalmi és szociális szempontokat is. Nagyobb teret kapott a családi gazdálkodás helyzetének értékelése valamint a tárca agrárdiplomáciai tevékenységének bemutatása. A 2010-ben alakult új kormány célja az volt, hogy az agrárbeszámolót is új szemlélettel alkossa meg és új szerkezetben, új tartalommal töltse meg.

A tárca a jelentésben a főbb eredmények között említi, hogy 2010-ben a mezőgazdaság jövedelmezősége mind a társas mind az egyéni gazdaságoknál jelentősen emelkedett. Az agrártermékek termelői árszintje 16,8 százalékkal bővült, az agrárgazdasági GDP részaránya a nemzetgazdaságon belül 2,5 százalékról 2,9 százalékra nőtt, az ágazat export többlete pedig 22 százalékkal haladta meg az előző évit. Ugyanakkor a magyar mezőgazdaságot 2010-ben a világgazdasági válság hatásai mellett fagykár, jégkár, árvíz, belvíz és a vörösiszap-katasztrófa sújtotta. Mindezek közrejátszottak abban, hogy a termelés volumene 5,7 százalékkal csökkent. Nem sikerült egyelőre javítani a növénytermesztés és az állattenyésztés arányán, az állatlétszám tovább apadt. Nem növekedett az elmúlt évben a mezőgazdasági foglalkoztatottság, az ökológiai gazdálkodásba vont területek aránya és csökkent az agrárhitel állomány. A jövőben hatékonyabban kell visszaszorítani a fekete- és szürkegazdaságot és fontos a vidéki népesség elöregedésének megakadályozása.

Az Agrárgazdasági Tanács és a parlamenti vitában több képviselői is kiemelkedő diplomáciai sikerként értékelte a magyarországi földmoratórium három éves meghosszabbítását. Jelentős eredmény az is, hogy az új Alaptörvény több része érinti a vidékfejlesztést. Előírja hazánk GMO-mentességét, természeti erőforrásaink - termőföld, erdők, vízkészletek, biológiai sokféleség - megőrzését, a környezet védelmét. Tartalmazza azt is, hogy az állampolgárok számára biztosítani kell az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférést. Az agrárjelentés iránti érdeklődést mutatta, hogy a határozathozatalt megelőző csaknem négyórás vitában 29 képviselő szólalt fel és számos értékes gondolat, építő javaslat hangzott el.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1)795 2137
sajto@vm.gov.hu

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.