Hirdetés

Hirdetés

Minek az új? Ha a régi megbízhatóbb!

Rózsalugas alapanyagának a cédrust, a hemlokfenyőt és a vörösfenyőt ajánlják a szakértők. Tartósságuk és szépségük arányban van a fizetendő árral.Arra ügyeljünk az anyagválasztásnál, hogy a karbantartására, fenntartására se sajnáljuk a pénzt, hiszen hosszú évekig kell viszonylag nagy súlyt tartania a támrendszernek azidőjárás viszontagságai közepette.

Elhelyezhetjük őket a bejáratoknál, de kerti pihenők fölött, és térelválasztó funkcióval is felruházhatjuk.
Bejárathoz helyezett lugasnál ügyelni kell a megfelelő szélességre, gondolva arra, hogy esetenként át kell férnie rajta különböző bútoroknak is.

Pergolával egész útvonalakat befedhetünk, mely így kellemes sétánnyá vá-
lik rövid időn belül. Ha pihenőhelyet szeretnénk képezni a lugasunkból és fedeles
változatot készítünk, akkor arra kell odafigyelnünk, hogy a benne elhelyezett padokból merre nyílik kilátás. Gondoskodnunk kell a zavartalan szemlélődésről, a kert előnytelen részeinek tompításáról, szépségeinek hangsúlyozásáról.
Félig pergola, félig lugas kialakítással nemcsak az illetéktelen szemek fürké-
szésétől, hanem a portól és zajtól is óvjuk kertünket, így kerítés helyett is kialakítható, akár vegyes növények alkalmazásával, a lugas oldalában pedig padok kihelyezésével szemlélhetjük kertünk egész területét.

Készíthetünk klasszikus, ívelt rózsalugast átjárókhoz, fedeleset kerti pihenők fölé, melyre oldalt kúszhatnak fel a növények, és számtalan változatban állíthatunk össze pergolákat is.

Egy igényesen megválasztott lugas, vagy pergola, a hozzáillő rózsafajta, vagy
más kúszónövény helyes megválasztásával nemcsak éke lesz kertünknek, hanem eljegyzési, esküvői fotózásokhoz is felkínálhatjuk helyszínként.
Felhasználható növények például: rózsafélék, klematiszok, borostyán, vadsző-
lő, loncfélék, japánakácok, csemegeszőlő.

A lugastól nem messze lennie kell egy kerti csapnak, vagy vízgyűjtőnek, hogy növényeink rendszeres öntözéséről kényelmesen gondoskodhassunk.
Amennyiben szükséges, érdemes legalább 50 cm mélységben talajcserét vé-
gezni, mellyel megelőzhetjük a tápanyagszegény viszonyok miatt kialakuló elégtelen növekedést, illetve a betelepített növények pusztulását.
Egyes növények metszéséről gondoskodnunk kell, másokat a buja növekedésben
kell visszafognunk. Kérjük szakember segítségét a fajtaválasztáshoz, illetve az ápolási munkák elvégzéséhez.

Gyökércsomagolt, vagy konténeres (cserepes) példányokat válasszunk, ezeknek eredése biztosabb, mint a szabadgyökerű növényeknek.
Tavasszal virágzó növényeket őszszel kell elültetni. Ügyelni kell a helyes ültetési távolság megválasztására, mely függ a növény fajtájától és növekedési erélyétől.
Fontos a rendszeres öntözés és a folyamatos tápanyagellátás biztosítása.
-Rendekné Olgi

A cikk az Oldalas Magazin 2013. áprilisi számában jelent meg. Kiadja a Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.