Hirdetés

Hirdetés

Jövő héten kezdődik az Egri Szüret

Eger városának életét szinte egész évben szőlő- és borünnepek tarkítják, melyek közül méltóképpen emelkedik ki az Egri Szüreti Fesztivál, amit idén szeptember 21-én és 22-én tartanak.

Az idei szüreti rendezvény hangsúlyos eleme, hogy idén 100 éves az Egri Bikavér Szabályzat. 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, mely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez köthető.

Szeptember 21-én, pénteken délután a szőlőáldásra várva, a Bazilika előtt a város és a hegyközség elöljárói mellett Eger apraja-nagyja felsorakozik. Megjelennek a helyi hagyományőrző együttesek, a jelmezesek, csőszök, vödrös asszonyok, puttonyos férfiak, az Egri Borbarát Hölgyek, és nem maradhat ki az Európai Borlovagrend Bikavér Legátusa és százráncú köpenyükben az Egri Fertálymesteri Testület sem.

A sorakozó után a díszes menet megindul a borospincéiről híres Szépasszony-völgybe, ahol a menet körbemegy a pincesor előtt, folyamatosan meg-megállva, kóstolgatva a pincék borát. Egy egri bor sem maradhat ki a szüreti fesztiválból: a Szépasszony-völgyben 12 befogadó pince lehetőséget ad a nem a völgyben működő egri borászatoknak is a kóstoltatásra.

A fesztivál első napján a pincéknél borbemutatók, kóstoltatások, vetélkedők zajlanak, a színpadon pedig a folk műsoroké a főszerep: a néptáncegyüttesek, népzenekarok fellépése után táncházzal zárul a nap. Szombaton vetélkedők, népi játékok és családi programok várják a Szépasszony-völgy látogatóit. A szüret fő műsorszáma pedig a Hot Jazz Band koncertje lesz.

forrás: http://www.kultography.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.