Hirdetés

Hirdetés

Bajban a hazai baromfiágazat - Szenvednek a pulykák

Csak a Gallicoopnál egymilliárdos kárt okozott a nyári hőség, és további nehézségeket okoz a takarmányárak robbanásszerű emelkedése. A cég emiatt költséget csökkent, végső esetben az elbocsátást sem zárja ki. A probléma nem egyedi, a szakma szerint elkerülhetetlen az áfacsökkentés.

A nyár szokatlanul forró és száraz időjárása egymilliárd forintos kárt okozott a Gallicoop teljes integrációjában – mondta el a Világgazdaságnak a hazai piacon meghatározó pulykafeldolgozó cég vezérigazgatója. Erdélyi István kifejtette: a szokatlan meleg ellenére ugyan 2-3 százalékos szinten tudták tartani az elhullást, ám a súlygyarapodás kiesése óriási volt: a húszhetes pulykák a normális 19 kilogramm helyett csupán 16 kilót nyomtak.

Az igazi kár azonban – a vezérigazgató szerint – a közvetett veszteség. „A növénytermesztők az aszály okozta károkat áthárítják az állattenyésztőkre, mi azonban nem tudjuk ezt továbbadni. Emiatt a különböző költségcsökkentő lépések mellett megfontoljuk a létszámcsökkentés lehetőségét is” – hangsúlyozta Erdélyi hozzátéve: „felelősséget érzünk a dolgozóink iránt, ezért ez lesz a legutolsó eszköz, amihez nyúlunk”. Végső esetben, ha egy ilyen döntést meghozna a vezetés, a cég 650 saját és 300 kölcsönzött dolgozójából hozzávetőleg ötvenet bocsátanának el.


Erdélyi szerint ennek elkerülésére idén két alkalommal – október közepén és növember végén – hat-hat százalékos áremelés válik szükségessé, amit az is indokol, hogy az elmúlt évben a cég költségei kétmilliárd forinttal emelkedtek.


„Még a nyár folyamán készítettünk számításokat egy kéthetes időszakban, amikor különösen nagy volt a hőség. Csupán ez idő alatt a becsléseink szerint 4,1-4,2 milliárd forint közvetlen kár keletkezett a baromfiszektor egészében” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Csorbai Attila. A Baromfi Terméktanács elnöke hozzátette: „a közvetlen kár az elhullás nagyobb arányából, az elmaradt súlygyarapodásból, a csökkent szaporaságból és olyan többletintézkedésekből adódott, mint a fokozott vitaminozás és szellőztetés”.


A közvetlen károkon túl azonban a szárazság miatt jelentősen nőtt a legfontosabb takarmánynövények ára is. A baromfiágazatban a takarmányköltség teszi ki az összköltség hozzávetőleg 70 százalékát. „A takarmányok drágulása miatt a vágóbaromfi önköltsége nagyjából 30 százalékkal nőtt. Erre a drámai pozícióromlásra minden szereplő megpróbál valamilyen módon válaszolni. Akár elbocsátásokkal is számolni kell” – vélekedett Csorbai.


A terméktanács elnöke szerint ma elkerülhetetlen az alapvető élelmiszereket terhelő áfa csökkentése, mely teret engedne a szükséges áremelésnek, miközben az a fogyasztói árakon várhatóan nem emelne nagyobb mértékben.


Csorbai szerint amennyiben nem valósul meg az áfacsökkentés, „megkezdődhet egy túlélési szelekció, mely egy láncreakciót indíthatna el, és regionálisan olyan munkanélküliséget eredményezne, amilyent nehéz lenne kezelni.”

Európai probléma

Az aszály ellenére a gyenge, 4 millió tonnára becsült kukoricatermés elegendő lehet az ország belső igényének kielégítésére – közölte Czerván György tegnap Gödöllőn egy agrárfórumon. Az agrártárca államtitkára a hektáronkénti átlagtermést legfeljebb 3,5 tonnára becsülte. Hozzátette: amíg átlagosan a második negyedéves GDP 1,3 százalékos csökkenést mutat éves összevetésben, a mezőgazdaság teljesítménye 2011-hez képest 10,4 százalékkal esett vissza.
A Dél- és Közép-Európa országait sújtó aszály miatt európai közbenjárás felvetését tervezi Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a következő uniós szakminiszteri ülésen. Példaként említette, hogy az EU nyújthatna gyorssegélyt, és megfontolhatnák a környezetvédelmi előírások felfüggesztését is. A kezdeményezéshez vélhetően csatlakozik Románia, Csehország, Görögország, Málta, Portugália, Olaszország és Spanyolország is.

forrás: http://www.vg.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.