Hirdetés

Hirdetés

Nyugodtan ehetjük a dinnyét kánikulában

Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu

Kánikulában természetes, hogykívánjuk a hideg gyümölcsöket, zöldségeket, tévhitek szerint azonban a vízhajtó hatású növények ártanak a szervezetnek.

A kulcsszó: rendes folyadékbevitel. Kánikulában különösen fontos a folyadékpótlás, és felvetődik a kérdés, hogy az ivás mellett a lédús gyümölcsök, zöldségek is segíthetnek-e ebben. Egyes, interneten is terjedő vélemények szerint nagyon kell vigyázni bizonyos gyümölcsökkel – például a dinnyékkel, a szőlővel –, mert vízhajtó hatásuknak köszönhetően fogyasztásukkal épp az ellenkező hatást érjük el. A szakértő szerint azonban ez alapvetően tévhit.

- Ezeknek a gyümölcsöknek valóban van vízhajtó hatásuk, ugyanakkor igen magas folyadéktartalommal rendelkeznek, így tulajdonképpen – normális folyadékbevitel mellett – egyensúlyban marad a pótolt és az elvesztett víz mennyisége – mondja Szentecki Magdolna dietetikus.

- Tudni kell, hogy minél magasabb egy gyümölcs vagy zöldség káliumtartalma, annál nagyobb a vízhajtó hatása. Így, ha mondjuk nem csapvízzel, hanem ásványvizekkel gondoskodunk a napi folyadékbevitelről, és sok vízhajtó hatású gyümölcsöt, zöldséget eszünk, akkor érdemes minél alacsonyabb káliumtartalmú vizet választani, legjobbak a forrásvizek lehetnek. Ugyanakkor nyáron, mivel sokat izzadunk, figyelni kell a nátriumpótlásra is, tehát ezekből is válasszunk magasabb nátriumtartalmú folyadékot – folytatja a szakértő, és biztat: nyugodtan együnk gyümölcsöt, zöldséget a nagy melegben is, hiszen mind nagyon gazdag vitamin- és antioxidánsforrás.

– A ribizliből már egy evőkanál fedezi a napi C-vitamin-szükséglet felét, de ugyanitt tartunk, ha például megeszünk egy-két szem nektarint. Rendkívül sok hasznos anyagot tartalmaznak, együnk gyümölcsökből, zöldségekből télen-nyáron minimum 40-60 dekagrammot! Az sem árt, ha hetente egyszer zöldség-gyümölcs napot tartunk: 1-1,5 kiló gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása magában, megfelelő folyadékbevitel mellett kifejezetten egészséges – fejezi be a szakértő.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.