Szeretek muffint sütni (no és enni is), mert elég hozzá egy jól eltalált alaptészta, amit aztán kedvem szerint variálhatok. Így mindig más ízvilág születik, mégis biztos lehetek benne, hogy jól sikerül. A tészta percek alatt összedobható és hamar megsül, ezért fél óra sem kell hozzá, és máris előttünk a Finomság.
Ezúttal a jól bevált alaptésztába gyümölcsöket daraboltam és megbolondítottam némi csokival, de mindenkinek ajánlom, hogy kedvére kísérletezzen a hozzávalókkal.
Hozzávalók (12 darabhoz):
Az alaptésztához: - 15 dkg finomliszt - 9 dkg kristálycukor - 1 zacsi sütőpor - 1 zacsi vaníliás cukor - csipet só - 1 tojás - pici olaj - 5 cl rum - 1-2 dl tej (csokis alaphoz még 3 dkg keserű kakaó) A hozzáadott finomságok: - egy banán - egy szép nagy, nem túl érett őszibarack - egy tábla keserű csoki Díszítéshez: - egy tábla keserű csoki - kb. fél dl tej - cukormáz (bevallom, nem magam készítem, hanem készen kapható cukormáz „tollat” használok)
Elkészítés:
A klasszikus elkészítés szerint egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat, egy másikban a nedveseket. Én ezt edényspórolási céllal azzal helyettesítem, hogy a szárazak után adom hozzá a nedveseket, azaz: Egy nagy tálba mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a sót (és esetleg a kakaót). Daraboljuk bele a gyümölcsöt és a csokit. Ezután öntsünk hozzá pici olajat, rumot, üssük bele a tojást. Keverjük össze, majd a legvégén adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy elég folyós masszát kapjunk.
Jól elegyedjenek a hozzávalók, de ne keverjük túl, mert nem lesz jó a muffin állaga. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra (hagyományos sütőben a közepesnél alacsonyabb hőfokra). Tegyünk a muffinsütő edénybe papírt és egy kanállal folyassuk bele a tésztát. Nem kell a peremig tölteni, mert szépen meg fog nőni. 20-25 perc alatt megsül (ha már megnőtt és a beleszúrt húsvillára nem ragad rá tészta, akkor biztos készen van).
Érdemes első alkalommal gyakran ránézni, mert minden sütő más és más, ezért lehet, hogy valakinek kevesebb idő alatt elkészül. A díszítéshez kis edényben (folyamatosan kevergetve) olvasszunk meg egy darabokra tördelt csokit, majd adjunk hozzá annyi tejet, hogy jól kenhető állagú legyen. Mire elkészül a massza, elég ideje van a sütinek kicsit kihűlni, így égési sérülések nélkül kivehetjük a formából. A csokimasszát még melegen oszlassuk szét rajta. Dermedés után díszítsük cukormázzal.
Forrás: http://videkielet.hu/blog/eleskamra/muffin-gyumolccsel-es-csokival
Csatolmány | Méret |
---|---|
csokismuffin-290x290.jpg | 43.42 KB |
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
18 hét 1 nap
2 év 11 hét
3 év 20 hét
3 év 22 hét
7 év 33 hét
8 év 14 hét
8 év 23 hét
8 év 23 hét
5 év 30 hét
8 év 27 hét