Hirdetés

Hirdetés

Modellértékű önkormányzati program a helyi termelők érdekében

A kormány és a szaktárca kiemelt feladatának tekinti, hogy a helyi gazdálkodókat helyben megtermelt termékek előállítására ösztönözze, és elhárítsa az ezt akadályozó, korábban meghozott rendeleti és jogszabályi korlátokat - mondta Fazekas Sándor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban  a városi piac átadásán.

A nagykállói önkormányzat közel 1 milliárd forint összköltségű városrehabilitációs beruházás keretében csaknem 40 millió forintot fordított a városi piac kialakítására, amelyet a vidékfejlesztési miniszter, Juhász Zoltán polgármester, Budai Gyula államtitkár, Vinnai Győző kormánymegbízott és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke adott át ünnepélyes keretek között.

Az összesen ezer négyzetméteres, fedett, korszerű piacon 50-100 helyi és a környező településekről érkező őstermelő értékesítheti terményeit. Olyan késztermékeket kell előállítanunk, amelyek versenyképesek az import árukkal. Olyan gazdapiacok, értékesítési lehetőségek szükségesek, ahol a lakosság is hozzájuthat a friss élelmiszerekhez - fogalmazott a szaktárca vezetője. Európa legtöbb országában a kistermelői közvetlen értékesítés a kereskedelem húsz százalékát adja. A termelők ezzel a piac meghatározó részévé váltak. Nálunk ez az arány a hét százalékot sem éri el - jelezte Fazekas Sándor, hozzátette:  ezért fontos, hogy Magyarország is éljen ezzel a lehetőséggel, a települések közül Nagykálló pedig már jelentős lépést tett ebbe az irányba.

A vidékfejlesztési miniszter a városban nemrégiben elindított, a helyi őstermelők által megtermelt mezőgazdasági termékek piacra segítését célzó Kállai Kettős Tájtermék programra utalva elmondta: az önkormányzat ezzel a kezdeményezéssel olyan mezőgazdasági modellt tűzött ki célul, ahol a termelés, a szociális foglalkoztatás, a helyben megtermelt termékek piacra segítése szerves egységet képez. A helyi piac segítségével a helyi vásárlóerőből a  termelők profitál, azaz a pénz a városban marad, a haszon  a helyi gazdaságot erősíti.

Forrás: VM Sajtóiroda

 

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.