Hirdetés

Hirdetés

A kenyeret és a bort együtt ünneplik a Tápió-mentén

A kenyér, és a bor elválaszthatatlan egymástól és a magyarság kultúrájától, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a IV. Tápió-menti Hagyományőrző Fesztivál kenyér és bor ünnepén, Tóalmáson. Péter-Pál napja hagyományosan az aratás kezdetének az időpontja a középkortól. A XXI. században már csak a múltidéző, hagyományőrző rendezvények emlékeztetnek bennünket az egykori sarlós és kaszás aratásokra.

Az új kenyérre ugyan még várni kell néhány hetet, de az őszi árpát már több helyen is aratják az országban, és a repce betakarítása is elkezdődhet a jövő héten. Az államtitkár kiemelte, az idei búzatermés minősége lényegesen jobb lesz a tavalyinál. Az őszi búza betakarítása nemsokára elindul, 4 tonna körüli átlagtermés várható hektáronként. Czerván György emlékeztetett, fontos a vidéken élők törekvéseinek és ötleteinek felkarolása, támogatása, valamint a helyben készült termékek népszerűsítése.
Erre kiváló alkalom egy helyi értékekre alapozó, hagyományokat őrző fesztivál, ahol a környékbeliek szülőföldjük adottságaira és közösségeik összefogására építve valósítják meg céljaikat. A Kenyér, kultúra és bor ünnepén díszfelvonulást tartott a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, majd borszentelésre és borlovag avatásra is sor került. A Tápió-menti Hagyományőrző fesztivál adott otthont az Egyházi és Világi Borok Verseny eredményhirdetésének is. A borversenyen több mint 140 nedű mérkőzött meg a szakmai és társadalmi zsűri előtt.

A IV. Tápió-menti Hagyományőrző Fesztivál Kézművesek utcájában környékbeli népi mesterségeket mutattak be, a Fakanál utcában pedig hagyományos Tápió-menti ételekkel kínálták a vendégeket. A játékos kedvűek indulhattak a Parasztolimpián, ahol népi ügyességi versenyeken vettek részt.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1)301-4274
sajto@vm.gov.hu

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.