Hirdetés

Hirdetés

Egerszalók határában, Smaragdfalván egy Öko Falugazdaság szerveződik.

Egerszalók határában, Smaragdfalván egy Öko Falugazdaság szerveződik.

Smaragdfalva Egertől hat kilométerre, Egerszalók határában, egy csodálatosan szép kis völgyben, a 120 hektáros tó közelében kezd el szerveződni! Terveink szerint, egy "Élő skanzen - Öko völgy" épül ki, ami Öko Tanyagazdaságokat, kis élelmiszer feldolgozó manufaktúrákat, és egy patakparti Hobbi"T" nyaraló falut foglal magába.

Smaragdfalva célja az, hogy az ember a környezettel a lehető legnagyobb összhangban legyen képes működni, használja annak erőforrásait, de nem károsítja, ugyanakkor az itt élők számára nyugodt, harmonikus és élhető életet biztosít, mellőzve a felesleges kiadásokat és az ésszerűtlen luxusra való törekvést.

Olyan helynek álmodták meg alapítói, ahol teljes mértékben igaz mindez, gyönyörű környezet és összetartó közösség jellemzi majd, lakói óvják a természetet, és felelősséget éreznek bolygónk iránt, törekszenek a függetlenségre, ugyanakkor a civilizációval való egészséges kapcsolat megtartására is.

A csend és a nyugalom mellett a település létrehozóinak célja a takarékosság, illetve az egészségtudatosság is, ezt szolgálja többek között a permakultúrás gazdálkodás, a vegyszermentesség, a helyi alapanyagokból történő építkezés, valamint a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú felhasználása és a házak energiafelhasználásának minimálisra csökkentése."

Céljaik megvalósításának érdekében a következő programokat szervezik:

1. Hobbi "T"- nyaraló falu 2,5ha

HÉTszilvaFÁS városi gazda program

2 Öko Tanyagazdaságok vállalkozói program

Kecskefarm  5 ha

Lovas Farmgazdaság 5 ha

3. Agro turisztikai major  1 ha

- Nomád - wellnessz üdülési program 
- ÖkoWellnessz hétvégék - kaláka program

Smaragdfalva Agro turisztikai élményt, és szolgáltatásokat, programokat ajánl főleg a hazai és külföldi turistáknak, azonban fő tevékenysége az Öko Farmgazdaságokban,  (illetve Eger és környékén tevékenykedő termelőkkel, tanyagazdaságokkal együttműködve) termelt alapanyagok piacra juttatása, feldolgozása, kis családi élelmiszer feldolgozó, és kézműves manufaktúrákban. Gyakorlati képzései a fenntartható fejlődést szolgálják, kiemelten a gyermekek nevelése terén.

A falu /szíve/ központja, a Helyi Termék Házat, és a közösségi épületeket körbeölelő, magaságyású gyógy, és fűszernövény bemutató kert lesz.

A terület szomszédságában épülnek majd fel, az Öko Farmgazdaságok üzemegységei, gazdálkodási területei, a Hobbi"T" nyaraló falu, és agro turisztikai major szálláshelyei.

A tanyagazdaságokban olyan épített környezet valósul meg, ami a népi építészet hagyományait követi, és hangulatában egy múlt század eleji tanyagazdaság hangulatát idézi fel. Különleges kivétel lesz az öko,  /Hobbit/nyaraók pihenő házai. Az épített környezet önmagában is jelentős turisztikai vonzerőt jelent majd, és manufakturális gazdálkodási tevékenységének bemutatásával, egy képzési, szakmai találkozóhely lesz a vidéki életforma iránt érdeklődő magánszemélyeknek, családoknak, cégeknek, civil-szakmai szervezeteknek.

Smaragdfalva egy projekt konzorcium keretében kezd el épülni, későbbiekben „Faluszövetkezeti" keretek között fog működni.

A szövetkezet menedzseli (koordinálja) az agro turisztikai szolgáltatásokat, ahhoz kapcsolódó programok szervezését, alapanyag termelését, termeltetést, élelmiszer feldolgozást, piacszervezést, a termékek egységes arculattal megjelenő csomagolását, (Smaragdfalva Kincse néven - Egerszalóki Helyi Termék megjejöléssel) marketingjét, logisztikai feladatait.

A tanya gazdaságokhoz tartozó feldolgozó manufaktúrákban előállított termékek:

  • Tej feldolgozó manufaktúra: tej - tejtermék, és sajt
  • Szárító – aszaló – manufaktúra: aszalványok, gyógynövények
  • Konzerv manufaktúra (ill.manufaktúrák) : szörpök, lekvár
  • Kemencés ház: kemencében sült házi kenyér, péksütemények, stb.

Egerszalók és környékén tevékenykedő bio termelőkkel is együttműködve! 

További információk >

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.