Hirdetés

Hirdetés

Az új földtörvény megöli a kiskerteket

Elveszítik a kiskertjeiket a szombathelyiek, mert nem újíthatja meg a bérleti szerződéseket az önkormányzat. A problémáról sajtótájékoztatót tartott dr. Ipkovich György és dr. Nemény András.

Forrás: http://www.nyugat.hu/

A május elsejével hatályba lépett új földtörvény kiköti, hogy földet csak olyan bérelhet, aki földműveléssel foglalkozik. Ez a változás minimum 1400 szombathelyit érint, akik tagjai a kiskertek szövetkezetének, és közel még ennyit, akik magánszemélyként bérelnek kertecskéket az önkormányzattól.

Nemény András elmondta, hogy sokan keresték meg őket ezzel a problémával, hiszen a kiskertek jelenlegi bérlői nagyrészt idős emberek, nyugdíjasok, akik mindennapi megélhetésüket egészítik ki azzal, hogy zöldséget és gyümölcsöt termelnek. Nekik nincsen olyan végzettségük, ami jogosulttá tenné őket a további bérlésre. Sok haszonbérleti szerződés most fog lejárni, az önkormányzat pedig nem hosszabbíthatja meg ezeket az új földtörvény miatt. Ez a probléma országosan 400 – 600 ezer embert érint.

Ipkovich György szerint megfelelő megoldás lenne, ha ezeket a „Mézga” kerteket kivennék a mezőgazdasági besorolásból, vagy lehetővé tennék az egy hektár alatti mezőgazdasági ingatlanok haszonbérletét nem földműves illetve nem mezőgazdasági szervezetek számára is.

Ezeket a javaslatokat el fogják mondani a párt országgyűlési frakciójának törvényhozásért felelős szakemberének, aki reményeik szerint törvénymódosítást kezdeményez majd a témában. De szeretnék, ha Hende Csaba és Ágh Péter is eljárna az ügyben, hiszen a szombathelyi kiskerttulajdonosok megélhetése kerül veszélybe.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.