Hirdetés

Hirdetés

Akár 20 százalékkal is nőhet az idén a területalapú támogatás - Szeptember 30-án dől el az átváltási árfolyam

Akár 20 százalékkal is nőhetnek tavalyhoz képest az egy hektárra jutó idei uniós területalapú támogatások, mert az euróban meghatározott éves keret eleve bővül és a gyengülő forint is kedvez az átszámításnak. Az Európai Központi Bank (ECB) adatai alapján szeptember 30-án dől el, pontosan mekkora lesz az átváltási árfolyam.

A hektáronkénti összeget ugyanakkor csökkenti, hogy a gazdálkodók – 5 millió hektár feletti területtel – az idén is túligényelték a magyarországi bázist. A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tavaly egy hektárra 45 586 forintot folyósított, az idén viszont 53-55 ezer forint is lehet a hektáronkénti összeg. Az Európai Bizottság már korábban hozzájárult ahhoz, hogy a tagországok – köztük Magyarország – az ez évi területalapú pénzek 50 százalékát október 16-tól kiutalhassa.

Az MVH felkészült a folyósításra, és most a kifizetések megindításához szükséges keresztellenőrzéseket végzi – közölte az agromonitor.hu-val Palkovics Péter, a hivatal elnöke. Magyarország az idén 958 593 000 euró uniós forrást használhat fel területalapú támogatásra – tájékoztatta az agromonitor.hu-t a hivatal sajtóirodája. A tavalyi összeg 831 578 000 euró volt, így a keret 2011-ben 15 százalékkal bővül. Az Európai Bizottság az idei természeti csapások miatt már korábban döntött arról, hogy a tagországok az ez évi pénzek 50 százalékát előre hozva, október 16-tól kifizethetik. Magyarország a korábbi kiutalási lehetőséget elsősorban a tavaszi fagykárokra hivatkozva kérte.

A tagállamoknak a fennmaradó területalapú összeget legkésőbb a jövő év közepéig kell kiutalniuk. Szeptember 30-án dől el, pontosan mennyi lesz az uniós pénzek forintban kifejezett összege. Az átváltási euró-forint árfolyamot az Európai Központi Bank határozza meg. A tavalyi átszámítási arány 275,75 forint volt, az idén azonban a gyengülő forint a területalapú támogatások szempontjából kedvezőbb helyzetet teremt. Most ugyanis szakértők 285-290 forintos átváltási árfolyamot valószínűsítenek, így a forintosított támogatások az elmúlt évhez képest tovább nőhetnek. Az MVH tavaly egy hektárra 45 586 forintot fizetett ki, az idén viszont az összeg elérheti a hektáronkénti 53-55 ezer forintot is, és ez az elmúlt évhez viszonyítva akár 20 százalékos növekedést is takarhat. A kifizethető támogatás még nagyobb is lehetne, ha a termelők nem igényelnék túl a 4 829 000 hektáros bázisterületet.

Az MVH tájékoztatása szerint a gazdálkodók az idén 5 009 300 hektárra kértek területalapú pénzeket, és ez csaknem 4 ezer hektárral nagyobb a tavalyinál. A túligénylés miatt az MVH-nak arányos visszaosztást kell alkalmaznia. A hivatal egyelőre nem adott felvilágosítást arról, mekkora lehet a jogosulatlan területigénylések aránya, illetve a hibás kérelmek miatt mennyi vizsgálatot kell még elvégeznie. A szervezet mindenesetre – közölte az agromintor.hu-val Palkovics Péter – felkészült az október 16-ám induló kifizetésekre, és most a kiutalásokat megelőző keresztellenőrzéseket folytatja.

Forrás: http://www.agromonitor.hu/index.php/mezo/35-mezo/4648-akar-20-szazalekka...

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.