Avagy miért veszélyes a bocik bűzös lehelete
Az élelmiszer-termelés lehet a felelős az ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátás akár 29 százalékáért, ami majdnem kétszerese az ENSZ által becsült értéknek - állítja a Nemzetközi Agrárkutatási Konzultációs Csoport.
A nemzetközi szervezet jelentésében szereplő becslések szerint az élelmiszer-termelés a felelős az emberiség teljes üvegházhatású gázkibocsátásának 19-29 százalékáért. Ez jóval meghaladja az ENSZ által becsült, ugyanakkor a mezőgazdasági termelés jóval szűkebb definícióján alapuló 14 százalékos értéket.
Sok ország jelentős összegeket tudna megtakarítani a veszélyes gázok kibocsátásának csökkentésével - mutatott rá Bruce Campbell, a CGIAR klímaváltozási, mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági kutatóprogramjának irányítója. Mint hozzátette, a mezőgazdasági termelés hatékonyabbá tételét nem csupán a gázkibocsátás visszaszorítására irányuló törekvés, hanem jó pár gazdasági ok is sürgeti.
Kína például a hatékonyabb trágyatermelés révén tudná drasztikusan mérsékelni gázkibocsátását, Nagy-Britannia pedig azzal, ha a hatékonyabban működő új-zélandi farmokról szerezné be a bárányhúst ahelyett, hogy maga tenyészti az állatokat.
A táplálkozás szempontjából a vegetarianizmus irányába való globális elmozdulás lenne a legjobb megoldás. A tehenek, disznók vagy birkák etetésére használt élelmiszerek termesztése ugyanis jóval több földet igényel és nagyobb mennyiségű károsgáz-kibocsátással jár együtt, mint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek termelése.
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
19 hét 1 nap
2 év 12 hét
3 év 22 hét
3 év 23 hét
7 év 34 hét
8 év 15 hét
8 év 24 hét
8 év 24 hét
5 év 31 hét
8 év 28 hét