Hirdetés

Hirdetés

A világ legegyszerűbb receptjei: bagett házilag

Talán nincs is otthonosabb érzés annál, amikor frissen sülő kenyér, vagy bármilyen sütemény illata lengi be a lakást. Azt hihetnénk, hogy házilag igazán finom péksüteményt alkotni nehéz feladat, és persze igaz a mondás, hogy a legegyszerűbb ételt a legnehezebb elkészíteni, de mi most egy olyan receptet mutatunk, aminek bárki nyugodtan nekiugorhat, nem kell sok tapasztalat hozzá, inkább csak kreativitás és vállalkozó kedv. Most bemutatunk néhány verziót, amelyek egészen biztosan nagy sikert aratnak majd nagy vendégségekre készülve, vagy akár csak egy romantikus főzőcskézés eredményeként is.

Az alap bagett

Hozzávalók:

  • 500g liszt
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 tasak szárított élesztő (olyan, ami fél kiló liszthez elég)
  • 100g olvasztott vaj
  • 2dl tej
  • tej vagy 1 tojás a bagett tetejére
  • 2-3dl víz
  • olaj a tepsi kikenéséhez

A lisztet a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük egy nagy tálban. Olvasszuk fel a vajat és hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben langyosítsuk meg a tejet, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl.

Készítsünk elő magunknak egy edénybe kb. 3dl langyos vizet. A lisztes tálba öntsük bele az olvasztott vajat és a langyos tejet, majd kezdjük el kézzel összedolgozni. Öntsünk hozzá a langyos vízből apránként annyit, amennyit felvesz ahhoz, hogy szép sima felületű, ruganyos tésztát kapjunk. Amikor a tészta teljesen összeállt, formázzunk belőle egy labdát, szórjunk a tál aljára egy kis lisztet, dobjuk rá, hintsünk a tetejére is lisztet, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és jöhet a kelesztés.

Körülbelül egy órán át pihen, de ne is annyira az időt figyeljük, mint inkább azt, hogy a tésztalabdánknak a duplájára kell kelnie. Mikor ez megvan, tegyük rá egy liszttel meghintett deszkára, és osszuk négy felé. Mindegyik adagot külön gyúrjuk át egy kicsit, és formázzunk belőle hosszúkás bagett formát. Egy tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal, és óvatosan tegyük rá az első tésztaadagot, majd jöhet mellé a többi is, de két bagett között tartsunk legalább tíz centi távolságot, mert sülés közben megnőnek. Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, amíg ez bemelegszik, takarjuk le újra a bagetteket a konyharuhával, egy második kelesztésre. Ha a sütő már meleg, vagdossuk be a bagettek tetejét és kenjük be őket egy kis tejjel, hogy a héjuk majd szép sárgás legyen.

Ha nagyon ropogós héjjal szeretjük, a kenéshez használjunk tojássárgáját. Tegyük be a sütőbe, és az első tíz percben tartsuk meg a 200 fokot, így a hő jól felhúzza a tésztát, és belül könnyű lesz. Ezután vegyük le a sütőt 180 fokra, és így süssük legalább még 10 percen át, de addig mindenképp, míg a tetejüket egyenletes aranybarnának nem látjuk.

Honnan tudjuk, hogy rendesen átsült a bagett?

Ha úgy érezzük, elkészültek a műveink, vegyünk ki óvatosan egyet, és kocogtassuk meg az alját, ha  kicsit kongó hangot ad, akkor belülről is átsült. Szedjük ki mindet, és egy rácson, vagy annak híján néhány deszkára tett fakanálon hagyjuk kihűlni.

Hagymás bagett

Ami az alap hozzávalók mellé még kell:

  • 2-3 fej vöröshagyma
  • olaj
  • balzsamecet

A második kelesztésig mindent csináljunk ugyanúgy, mint az alaprecept esetében. Amíg a tészta már megformázva kel a tepsiben, vágjuk fel a vöröshagymát vékony szeletekre. Egy serpenyőben forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat, és dobjuk rá a hagymát. Folyamatosan kevergetve üvegesre pároljuk. Ha ez megvan, mehet rá egy evőkanál balzsamecet. Várjuk meg, amíg az ecet erős szaga elpárolog, utána vegyük le a tűzről az edényt. Ha egy kicsit kihűlt, kenjük be vele a bagettek tetejét, és tegyük be a sütőbe. A sütési idő ugyanaz, mint az alap recept esetében, de itt sokkal nehezebb lesz kivárni a végét, mert az illatok magával ragadják az embert. Magában is nagyon finom, de a szendvicseinket is egy teljesen más dimenzióba emeli.

Paradicsomos-bazsalikomos bagett

Ami az alap hozzávalók mellé még kell:

  • 1-2 közepes fej paradicsom (vagy olajban eltett szárított)
  • friss bazsalikom

Készítsük el a tésztát, kelesszük meg. Amikor kitesszük a deszkára, hogy átgyúrjuk, egyszerűen szórjunk rá apró kockára vágott paradicsomot, és bazsalikomot. A mennyiségben itt az ízlés diktál, de a paradicsommal azért óvatosan bánjunk, hogy a nedvességtartalma ne áztassa el a tésztát sülés közben. Használhatunk olajban eltett szárított paradicsomot is, ezzel egy teljesen más ízhatást érhetünk el. A bazsalikomból a legjobb a friss, de ha nincs más, a szárított is megfelel. Gyúrjuk össze ezekkel a tésztánkat, majd folytassunk mindent a fenti recept alapján, tehát negyedeljük el, formázzuk, kelesszük, vágjuk és kenjük be a tetejét, majd mehetnek a sütőbe. Természetesen mindenféle szendvics alapjaként fantasztikus, de olasz sonkával, mozzarella sajttal, és zöldségekkel tálalva igencsak elégedettek leszünk az eredménnyel.

Hogyan tálaljuk a bagettet?

Kisebb bagettek esetén félbe vágva, krémsajttal, zöldségekkel, jó minőségű sonkákkal, nagyobb bagett esetén karikákra vágott apró szendvicseket készítve tálaljuk. Kiváló lehet egészben is, almával, camambert sajttal és könnyű vörösborral felszolgálva. A lehetőséges tárháza végtelen, igazság szerint mi üresen is képesek vagyunk megenni, nincs türelmünk pepecselni, amikor olyan isteni illata van…

Forrás: http://utajovobe.eu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.