Hirdetés

Hirdetés

Vidékre költöznél? Itt egy lehetőség, vár Borsodgeszt

"Borsodgesztre várunk olyan fiatal családokat - megvételre vagy bérletbe ajánlott ingatlanokba - akik ott letelepednének és a falusi turizmus, az ökogazdálkodás, gyümölcsészet, gombatermesztés, állattartás és hasonló területeken az önkormányzattal is együttműködve boldogulnának a faluban.
Borsodgeszt az Örs nemzetség geszti ágának szálláshelyén alakult kis település. A török időkben elnéptelenedett. A vissza nem tért lakosságrész pótlására szlovákokat telepítettek, amúgy a közelmúlt évszázadokon keresztül tiszta magyar lakosságú. A több mint 1000 lélekszám mára 260 körülire zsugorodott.
Református temploma 500 férőhelyes, községháza szecessziós jelentős épület. Hagyományos népi építészeti épületeinek stílusjegyei: füstlikas, kontyos, kötényes tetőzet, tornácos bejárat, vöröskő és fa anyagokkal.
Két patak szeli át a falut, szinte minden házhoz vezet egy-egy kis híd.A hagyományos paraszti gazdálkodás, szőlő és gyümölcstermesztés szinte teljesen megszűnt a faluban, állattartás is alig van. A fiatalság elvándorol.
Ezt a folyamatot szeretnénk megállítani és amennyire lehet visszafordítani, a faluban a gazdálkodást feleleveníteni - a még élő néhány gazda tapasztalatainak felhasználásával önellátó faluvá tenni a települést, ezzel a munkanélküliséget is megszüntetve, a kultúrát pedig közel hozva, hogy minél kevesebb kirajzással minden lényeges emberi szükségletet helyben tudjunk kielégíteni, a fiatalokat ott tartani, visszacsábítani és néhány, ezen célokat magukénak valló fiatal családot betelepíteni.
Kmeth Jolán képviselő: 30-5703793"

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.