Hirdetés

Hirdetés

Vanília esszencia

Forrás: http://suniskanal.blogspot.it

Nem mutatok újat ezzel a recepttel, hiszen nagyon sok gasztroblogon megtalálható már a vanília esszencia vagy kivonat. Én csak azért teszem fel, mert néhány receptemben szerepel, mint hozzávaló.
Süteményekbe, krémekbe, fagylaltalaphoz kiválóan használható ez az intenzív aromájú, borostyán színű folyadék.

Hozzávalók 2 dl-hez:

2 dl 70%-os alkohol (vagy erősebb vodka, esetleg rum)
3 vaníliarúd

elkészítés:

a) (Én ezt a módszert választottam.)

A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, keresztben kettévágjuk és kisebb üvegbe tesszük.
Felöntjük az alkohollal és alaposan összerázzuk.

b)
A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, keresztben kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, az üres tokokat pedig kb. 1,5 cm-esre vágjuk.
A vanília magjait a feldarabolt tokokkal együtt üvegbe tesszük, felöntjük az alkohollal és összerázzuk.

Innentől kezdve az eljárás ugyanaz:
Fénytől elzárt, hűvös helyen tároljuk, vagy sötét üvegben, és egy hétig minden nap felrázzuk, majd hetente csak egyszer.
Kb. 1 hónap után már használhatunk belőle, de igazi vanília ízét csak 3 hónap múlva éri el.
Fél év elteltével leszűrjük, kivesszük belőle a vaníliarudakat (amiből vaníliás cukrot is készíthetünk), leszűrjük, és a folyadékot visszatöltjük az üvegbe.
Ha használtunk belőle, folyamatosan feltölthető újabb adag alkohollal, ill. friss vaníliarúddal.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.