Forrás: http://suniskanal.blogspot.it
Nem mutatok újat ezzel a recepttel, hiszen nagyon sok gasztroblogon megtalálható már a vanília esszencia vagy kivonat. Én csak azért teszem fel, mert néhány receptemben szerepel, mint hozzávaló.
Süteményekbe, krémekbe, fagylaltalaphoz kiválóan használható ez az intenzív aromájú, borostyán színű folyadék.
Hozzávalók 2 dl-hez:
2 dl 70%-os alkohol (vagy erősebb vodka, esetleg rum)
3 vaníliarúd
elkészítés:
a) (Én ezt a módszert választottam.)
A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, keresztben kettévágjuk és kisebb üvegbe tesszük.
Felöntjük az alkohollal és alaposan összerázzuk.
b)
A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, keresztben kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, az üres tokokat pedig kb. 1,5 cm-esre vágjuk.
A vanília magjait a feldarabolt tokokkal együtt üvegbe tesszük, felöntjük az alkohollal és összerázzuk.
Innentől kezdve az eljárás ugyanaz:
Fénytől elzárt, hűvös helyen tároljuk, vagy sötét üvegben, és egy hétig minden nap felrázzuk, majd hetente csak egyszer.
Kb. 1 hónap után már használhatunk belőle, de igazi vanília ízét csak 3 hónap múlva éri el.
Fél év elteltével leszűrjük, kivesszük belőle a vaníliarudakat (amiből vaníliás cukrot is készíthetünk), leszűrjük, és a folyadékot visszatöltjük az üvegbe.
Ha használtunk belőle, folyamatosan feltölthető újabb adag alkohollal, ill. friss vaníliarúddal.
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
20 hét 4 nap
2 év 13 hét
3 év 23 hét
3 év 24 hét
7 év 35 hét
8 év 17 hét
8 év 26 hét
8 év 26 hét
5 év 32 hét
8 év 29 hét