A gyerekek fele kap minden nap zöldséget vagy gyümölcsöt az óvodai és iskolai étkezéskor - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos élelmezési és táplálkozástudományi intézet főigazgató főorvosa, Martos Éva.
Az óvodákat 2008-ban, az iskolákat 2009-ben vizsgálták abból a szempontból, hogy milyen minőségűek a közétkeztetés során felszolgált ételek. Ezek a reprezentatív felmérések sajnos igen rossz eredménnyel zárultak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Martos Éva, az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa. Azt az egy következtetést lehet levonni, hogy a gyerekeknek felszolgált ételek táplálkozási kockázatot hordoznak.
A magas sóbevitel, a sok zsír, a kevés zöldség és gyümölcs mind olyan, hogy most vagy később különböző betegségekhez vezetnek. Ezek az úgynevezett nem fertőző betegségek, a szív-érrendszeri problémák, a daganatos betegségek, ezek kockázata sajnos megállapítható.
Vizsgálták azt is, hogy országos szinten mekkora az az összeg, amelyet a gyerekek étkezéseire fordítanak. Óvodákban ez napi három étkezést jelent, iskolában az ebédet. Rendkívül nagy a szórás ezen a téren, 150 forint és 700 forint között ingadozott, egy főre vetítve - fejtette ki Martos Éva. Mint mondta, előfordult, hogy a 700 forintos sem volt annyira egészséges, mint lehetett volna, de olyan is előfordult, hogy 250-280 forintos nyersanyagárból sikerült kihozni viszonylag egészséges menüt.
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
18 hét 1 nap
2 év 11 hét
3 év 20 hét
3 év 22 hét
7 év 33 hét
8 év 14 hét
8 év 23 hét
8 év 23 hét
5 év 30 hét
8 év 27 hét