Hirdetés

Hirdetés

Vágóhídon a feldolgozók

Nehéz helyzetben van a hazai feldolgozóipar, a legsúlyosabb gondokkal a húsfeldolgozó üzemek küzdenek. Az uniós csatlakozás óta a magyarországi élelmiszeripar kapacitása becslések szerint negyedével csökkent, de a szakemberek szerint ez még nem a végső szám.
A magyar élelmiszerfeldolgozó ágazat 2010-ben még mintegy 50 milliárd forint eredményt ért el, tavaly ez az összeg már csupán 29 milliárd forint volt. Hozzáértők szerint a húsfeldolgozók sorozatos csődje sem véletlen. A fő gond a Népszavának nyilatkozó élelmiszeripari szakemberek szerint a fekete piac rendkívül magas aránya, amely ebben az ágazatban eléri a 35-40 százalékot és valósággal megfojtja a legálisan működő vágóhidakat, feldolgozó cégeket. Az adóelkerülésben jelentős szerepe van a 27 százalékos áfának is, bár a hatékony ellenőrzésekkel, az adó behajtásával lehetne a drámai helyzeten változtatni. Erre azonban még jó ideig nem lehet számítani.

"Az áfa csalásokban benne voltak, vannak kis- és közepes üzemek is, de akadnak nagyobb vállalkozások is, amelyek kettős könyvelést vezetnek és legálisan is nyereségesek, de feketén többszörös hasznot vágnak zsebre" - nyilatkozta lapunknak név nélkül egy ágazati szakember. Mivel az adóbehajtás eredményessége kétséges, szerinte rövid távon az élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni, mert az mérsékelné a fekete piaci haszon mértékét. Csupán az elmúlt hónapokban a kapuvári, a pápai, a gyulai húsüzem húzta le a rolót. A kormányzat ugyan segítséget ígért, főleg a Gyulai Húskombinát megmentését hangoztatta, de valójában nem történt semmilyen érdemi lépés. Egyes kormánytisztviselők szerint Brüsszel máris tiltakozott a húsüzemek esetleges állami támogatása ellen, s ezt meg nem nevezett húsipari szereplők feljelentésének tulajdonította az ügyben megszólaló kormányzati politikus. A Népszavának nyilatkozó szakember viszont nem zárta ki, a kormány "önfeljelentéssel" akarja elérni, hogy ismét az unióra mutogathasson, mondván, a közösségi szabályok miatt nem tudja megmenteni több száz ember munkahelyét. Gyulán és Kapuváron 400-400 dolgozó veszíti el az állását és a beszállítók is hiába várnak a pénzükre.

A cikk folytatása itt: http://www.nepszava.hu/

 

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.