Hirdetés

Hirdetés

Vadalma-pálinkával ünnepeltek a Sóstó-környéki élővilágot védő „erdőpásztorok”

A mintegy 370 hektáros Sóstói-erdőben tavaly az Erdők Nemzetközi Éve és az Önkéntesség Európai Éve akciók keretében indították el a szervezet úgynevezett Erdőpásztor Programját.

Ennek keretében az erdőpásztornak szegődött tucatnyi önkéntes rendszeresen járta az erdőt, vigyázott annak rendjére, s őrizték a két terület ritkaságszámba menő, különleges növényeit, rovarjait, madarait és állatait. Az év során a Sóstói-erdőben korábban soha nem látott állatokat, rovarokat és növényeket is észrevettek, így például rézsiklót, fekete gólyát, kis színjátszó lepkét, selymes futrinkát, továbbá téli zsurlót, tüskegombát és laskapereszkét – mondta Szigetvári Csaba, a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület munkatársa.

Az önkéntesek jóvoltából került újra a figyelem középpontjába a hosszú ideje kipusztultnak vélt, fokozottan védett magyar nőszirom is, amely egy évtized után ismét kibontotta csodaszámba menő virágait a 120 ezres nagyváros északi határában lévő erdőben. Az önkéntesek odúkat is készítettek a fás területen elő denevérfajoknak, valamint megtisztították a madarak fészekodúit is a tölgyesekben. Részt vettek a csillagvirág állomány számlálásában, makkot gyűjtöttek a kiöregedő fákat pótló tölgyfacsemeték neveléséhez és közreműködtek egy óriás madáretető elkészítésében, hogy az erdő téli szárnyas lakói ne szenvedjenek hiányt eleségben. Rendszeresen eltávolították a szemetet az erdőből és jelezték az esetleges rongálásokat is az illetékeseknek.

Az erdőpásztorok a jól sikerült tavalyi évüket nem mindennapi különlegességgel ünnepelték meg: az általuk a Sóstói-erdőben összegyűjtött vadalmából és vadkörtéből főzött pálinkával koccintottak a 2012-es esztendőre, amelynek során persze folytatni kívánják természetvédő tevékenységüket.
A Nyíregyháza déli határában elterülő, közel 100 hektáros Oláh-rét védelmében szintén közreműködnek önkéntesek, ugyancsak az E-misszió egyesület égisze alatt – mondta Szigetvári Csaba az MTI-nek. Márciusban nagytakarítást szerveznek a területen, teljesen hulladék mentesíteni akarják a rétet, ahol mintegy 250 ritka, védett növény- és állatfaj listázásában működtek közre 2011-ben. Oláh-réten található például pompás- és mocsári kosbor, buglyos székfű, csermely- és kisfészkű aszat, egypelyvás csetkáka, nappali pávaszem-, atalanta- és kis színjátszó lepke, a madarak közül bölömbika, vörös gém, jégmadár, kabasólyom, réti héja, meggyvágó és erdei pinty, illetve a hüllők közül mocsári békák, gőték, teknősök és vízisiklók.

Forrás: http://agromonitor.hu/index.php/mezo/35-mezo/6217-vadalma-palinkaval-uen...

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.