Hirdetés

Hirdetés

Törvénykerülő multiláncok

Megkerülik a multiláncok a hazai jogszabályokat. Ez az oka annak, hogy az egyenlő árrés alkalmazását előíró új törvény ellenére továbbra is jóval olcsóbban árulják a külföldi tejet, mint a hazait.

Egy liter ultrahőkezelt (UHT), másfél százalékos zsírtartalmú akciós magyar tej 135 forintba, a szlovák pedig 119 forintba került a minap az egyik multinacionális kereskedelmi lánc üzleteiben. Annak ellenére fennállt ez az árkülönbség, hogy az Országgyűlés a nyár elején elfogadta a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény módosítását. E változtatás előírja, hogy a kereskedők már nem rakhatnak nagyobb hasznot a hazai termékekre, és kevesebbet a külföldiekre.

– Több hónapig tartó vizsgálatot követően azt állapítottuk meg, hogy semmi sem indokolja a hazai és a külföldi dobozos tejek közötti árkülönbséget – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója. A független, élelmiszer-gazdaságra szakosodott tanácsadó cég a német, az osztrák, a szlovák, a lengyel és a magyar tejpiaci helyzetet vette górcső alá. A társaság arra a megállapításra jutott, hogy a különböző költségek – nyersanyagár, energia- és munkaerőköltségek és a különböző adók – alapján nem lenne szabad ennyire különböző árakon árulni a külföldi és a magyar tejet.

Az teljesen bizonyos, a magyar tejtermelők nem adják drágábban az árut, mint a környező országok gazdálkodói. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb adatai szerint az elmúlt hónapban a termelők literenként 79 forintot kaptak a tejért, ami az előző hónaphoz képest három százalékkal volt kevesebb. Érdekességként említhető meg, hogy ha az unió más országának piacán értékesítették a tejet, úgy már csaknem 86 forintot kaphattak érte, vagyis a belpiaci árnál nyolc százalékkal többet. Ebből is egyértelmű, hogy a hazai gazdák versenyképes áron adják a tejet, ám mire az a boltba kerül, mégis drágább lesz az importnál.

(Forrás: MNO.hu, A teljes cikk a Magyar Nemzet keddi számában jelent meg.)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.