Sokan azt hiszik, hogy a tészta hizlal. Valójában nem a tésztában van a kelleténél több kalória, hanem mindabban, amit sokan hozzá esznek. A hidegen sajtolt olívaolaj, a friss zöldségek és a zöldfűszerek jótékony hatással vannak az emésztésre.
Az olaj gondoskodik a zsírban oldódó vitaminok felszívódásáról, a zöldségek eltelítenek, a fűszerek az ízkavalkádért felelősek. A tésztában és a kenyérben rejlő szénhidrátok biztosítják az energiát, amire szükségünk van. Ettől aktívabbá válunk.
Reggeli ajánlatok
- Dinnyeturmix: összeturmixolunk 20 dkg sárgadinnyehúst 1 ek zabpehellyel, és 2,5 dl natúr joghurttal.
- Sonkás panini: kettévágunk egy paninit (kiflit) megvajazzuk, két szelet sovány sonkát, egy felkarikázott paradicsomot fektetünk rá. Összeborítjuk a kifli két felét.
- Almás túró: lereszelünk egy almát, összekeverjük 15 dkg zsírszegény ricottával és 1 ek natúr müzlivel.
1. nap: ebéd, vacsora
Zöldséges spagetti bolognese (350 kcal)
Megtisztítunk, felaprítunk 20 dkg sárgarépát, egy szál pórét, 20 dkg zellert, egy fej hagymát, egy gerezd fokhagymát. Az összes zöldséget megfuttatjuk 2 tk olajon, sóval, borssal, 1 tk oregánóval, 1 tk kakukkfűvel ízesítjük, felöntjük 2 dl zöldséglevessel, és tíz percig főzzük. Belekeverünk egy konzerv darabolt paradicsomot, még tíz percig főzzük. Megfőzünk 5 dkg spagettit, a zöldségszósszal, 1 tk parmezánnal tálaljuk.
Minestrone leves (350 kcal)
Felaprítunk egy fej hagymát, egy gerezd fokhagymát, és 1 tk olajon megfuttatjuk. Falatnyi darabokra vágunk két répát, két szál szárzellert, egy paprikát, két kis cukkinit, 5 dkg fagyasztott zöldborsóval együtt a hagymára szórjuk, és öt percig pirítjuk. Belekeverünk egy konzerv darabolt paradicsomot, 4 dkg apró száraztésztát, 2 dl vizet, sózzuk, megszórjuk oregánóval, bazsalikommal, és tíz percig főzzük.
2. nap: ebéd, vacsora
Pestós tészta (350 kcal)
Megfőzünk 5 dkg tésztát, leszűrjük. Megtisztítunk 40 dkg brokkolit, kis rózsáira szedjük, és kevés vízben nyolc percig pároljuk. Csíkokra vágunk három aszalt paradicsomot, három percre a brokkolihoz szórjuk, majd leszűrjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, összeforgatjuk a tésztával és 1 tk bazsalikompestóval (készen kapható). Megszórjuk 1 ek reszelt parmezán sajttal.
Zöldséges szendvics (350 kcal)
Felaprítunk egy gerezd fokhagymát. Karikákra, kis darabokra vágunk két újhagymát, két kis cukkinit, 10 dkg sampinyont, két paprikát. Összekeverjük 1 ek olívaolajjal, sóval, borssal, fél tk rozmaringgal, a fokhagymával, és grillserpenyőben öt percig sütjük. Kettévágunk egy ciabatta kenyeret (5 dkg), belekarikázunk 2,5 dkg mozzarellát, megtöltjük a zöldségekkel és négy bazsalikomlevéllel.
3. nap: ebéd, vacsora
Gyors lasagne (350 kcal)
Előkészítünk két lasagne tésztalapot (van olyan, amit szárazon használhatunk, van, amelyiket elő kell főzni), és kettévágjuk. Elkészítünk egy adag bolognai szószt. A tésztalapokat a szósszal és 3 tk zsírszegény tejföllel rétegezzük. A tetejére 1 tk tejfölt kenünk és 2 tk reszelt parmezán sajtot szórunk. A forró sütőben (200 C-fokon) tíz percig pirítjuk.
Paradicsomsaláta (350 kcal)
Kettévágunk egy olasz ciabatta kenyeret (75 g), megpirítjuk, majd kis kockákra daraboljuk. Megmosunk, kockákra vágunk 40 dkg paradicsomot. Leöblítünk 5 dkg rukola salátát, szárazra rázzuk, és összeforgatjuk a paradicsommal. Összekeverünk 2tk olívaolajat, 2 ek balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, és a salátára locsoljuk. Rászórjuk a kenyeret, és azonnal fogyasztjuk, hogy ne ázzon el.
4. nap: ebéd, vacsora
Csirkés tészta (200 kcal)
Vékony csíkokra vágunk 10 dkg csirkemellfilét. Felaprítunk egy fej hagymát, és 1 tk olajon megfuttatjuk. Rászórjuk a húst, megpirítjuk. Sóval, borssal, három-négy levél zsályával ízesítjük. Megtisztítunk 8 dkg sampinyont, felszeleteljük, és a húshoz keverjük. Felöntjük 2,5 dl zöldséglevessel, és öt percig főzzük. Hozzáadunk 2 ek zsírszegény tejfölt, és 1 tk ételsűrítővel besűrítjük. Egyet forralunk rajta.
Brokkolis-paradicsomos tészta (200 kcal)
Felaprítunk egy fej hagymát, egy gerezd fokhagymát, és 1 tk olajon megdinszteljük. Csíkokra vágunk két aszalt paradicsomot. Megtisztítunk 20 dkg brokkolit, és kis rózsákra szedve a paradicsommal együtt a hagymára dobjuk. Felöntjük 1,5 dl zöldséglevessel, és kb. öt percig főzzük. Belekeverünk 2 dkg zsírszegény krémsajtot, és 1 tk ételsűrítővel besűrítjük. Megszórjuk 1 tk reszelt parmezán sajttal.
5. nap: ebéd, vacsora
Bolognese spagetti (250 kcal)
Megtisztítunk, apró kockákra vágunk egy fej hagymát, egy gerezd fokhagymát, két répát, egy szál pórét, két szál zellerszárat. Morzsásra megpirítunk 7,5 dkg darált marhahúst 1 tk olívaolajon, hozzáadjuk a zöldségeket, négy-öt percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fél tk kakukkfűvel ízesítjük. Belekeverünk 1 ek sűrített paradicsomot és egy konzerv darabolt paradicsomot (levével). Kevergetve tizenöt percig rotyogtatjuk.
Sonkás-gombás tészta (200 kcal)
Beáztatunk 1 dkg szárított erdei gombát 2 dl forró vízbe, fél órára. Felaprítunk két fej hagymát, 1 tk olajon üvegesre pirítjuk. A gombát leszűrjük, a levét felfogjuk, a gombát felaprítjuk, és a hagymára szórjuk. Hozzáadunk egy paradicsomot kockákra vágva, felöntjük a gomba levével, sóval, borssal ízesítjük, öt percig főzzük. Belekeverünk 2 ek zsírszegény tejfölt 1 tk ételsűrítővel. Rászórunk 5 dkg pármai sonkát csíkokra vágva.
6. nap: ebéd, vacsora
Zöldfűszeres tészta (150 kcal)
Felaprítunk egy fej hagymát, 1 tk olajon megpirítjuk. Felszeletelünk 15 dkg sampinyont, két szárított paradicsomot, a hagymára szórjuk, tovább pirítjuk. Felöntjük 75 ml zöldséglevessel, és öt percig forraljuk. Elkeverünk 2 ek zsírszegény tejfölt 1 tk ételsűrítővel, a gombára öntjük, és még egy percig forraljuk. Felaprítunk egy-egy szál bazsalikomot, oregánót, petrezselymet, és a mártásba szórjuk.
Kelkáposztás-garnélás tészta (200 kcal)
Felaprítunk egy fej hagymát, és 1 tk olajon megpirítjuk. Rászórunk 7,5 dkg tisztított garnélát (fagyasztott is lehet), megpirítjuk, kiszedjük. Csíkokra vágunk 20 dkg kelkáposztát, megpirítjuk, belekeverünk 2 ek citromlevet, 1 tk reszelt citromhéjat, felöntjük 2 dl zöldséglevessel, és nyolc percig főzzük. Belekeverünk 2 ek zsírszegény tejfölt, és visszatesszük a garnélákat. Sóval, borssal ízesítjük.
Tipp:
A diétához a tésztaszószokat kedvünk szerint változtathatjuk. Minden mártáshoz egy adag tészta jár, ez 10 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült száraztészta, kifőzve és lecsepegtetve. Ezeknek magasabb a rosttartalmuk, ezért hamarabb eltelítenek, illetve javítják az emésztést. Azzal is kalóriát spórolunk, ha tojás nélkül készített, ún. durum tésztát használunk. Ezek az élelmiszerek a szívre és az érrendszerre is jótékonyan hatnak.
Ha tejszín helyett zsírszegény tejfölt használunk, sok zsiradékot spórolunk. Éppen ezért fontos, hogy mindig zsírszegény változatot vásároljunk a sajtokból, a joghurtból, a felvágottból is. Kevés olajra viszont szükség van, a zsírban oldódó vitaminok miatt. A tésztában ugyan sok a szénhidrát, amitől eltelítődünk, de ebben alig van zsír. Sok benne a vérképzéshez szükséges vas, az idegeket erősítő magnézium és B-vitamin.
A diéta során délelőtt és délután megehetünk egy-egy almát, körtét, narancsot vagy két mandarint.
forrás: http://www.stop.hu/
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
19 hét 1 nap
2 év 12 hét
3 év 22 hét
3 év 23 hét
7 év 34 hét
8 év 16 hét
8 év 25 hét
8 év 24 hét
5 év 31 hét
8 év 28 hét