Hirdetés

Hirdetés

A tejtermelők érdekében a hazai üzletláncok képviselőivel is tárgyalt a VM

Az elmúlt hetekben a magyarországi tejpiaci szereplők nehéz helyzetbe kerültek az uniós túltermelés és a nyerstej átvételi árának csökkenése miatt. Budai Gyula a vidékfejlesztési minisztérium parlamenti államtitkára és Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agárigazgatásért felelős államtitkár a magyarországi üzletláncok vezető képviselőivel tárgyaltak a kialakuló válság megoldása érdekében.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy a tárca módosítja a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvényt.
Pozitív hangvételű egyeztetést folytattunk, az üzletláncok képviselői megértették a hazai tejágazatot érintő problémákat - mondta Budai Gyula a megbeszélést követően. Kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy a tejpiaci zavarokat megoldja. Jogszabály változtatásokkal, tárgyalásos úton és az Európai Unióban tett lépésekkel próbáljuk az ágazat gondjait mérsékelni-tette hozzá. A tárca elsőként a termelőkkel, feldolgozókkal tárgyalt április végén, és stratégiát dolgozott ki a tejpiaci krízis megoldására. Ennek része, hogy a minisztérium kampányt dolgoz ki a magyar tejtermékek fogyasztásának ösztönzésére, megteremti a különleges tejtámogatás előlegfizetési lehetőségét, az iskolatej programban növeli a magyar termékek arányát,módosítja a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvényt, fokozza az ellenőrzést a tejtermékeknél és egyeztet a nagyáruházláncok vezetőivel a magyar tejtermékek kínálatának bővítéséről. A mai megbeszélésen az üzletláncok együttműködését is kértük a tejpiaci zavarok mérséklésében – mondta Budai Gyula. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy elsősorban a belső piacokon kell kedvezőbb helyzetet teremteni az ágazat megsegítése érdekében. A jövőben kéthavonta egyeztetnek a tárca vezetői az áruházláncok képviselőivel, nemcsak a tejágazat problémáiról, hanem minden más felmerülő kérdésről.
Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a minisztérium módosítani kívánja a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt.

A jogszabálytervezet pontosítja a beszállító és kereskedő fogalmát. Ennek eredményeként a termelő és a feldolgozó mellett beszállítónak minősül a köztes kereskedő, a viszonteladó is. A törvényjavaslat pontosítja a fizetési határidőről szóló rendelkezéseket. Új szabályként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma, amellyel kiküszöbölhető például, hogy azonos termékek esetén más –más árrést alkalmazzanak a magyar és a külföldi árunál. A tervezet szerint új termék sikertelen bevezetésekor lehetőség lesz az áru visszavonására (visszáruzására).
A javaslat pontosítja a beszerzési ár alatti értékesítés fogalmát és rögzíti, hogy eljárási bírság szabható ki, ha az ügyfelek bármilyen módon akadályozzák a hatóság ellenőrzési tevékenységét. Kardeván Endre hangsúlyozta, hogy a törvénymódosítás, a szabályok pontosítása az élelmiszerlánc minden szereplőjét pozitívan érinti majd.  


VM Sajtóiroda
sajto@vm.gov.hu
(06-1) 795-2137

Vidékfejlesztési Minisztérium

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.