Hirdetés

Hirdetés

Tavaszra felszökhet a méz ára

Aligha kerül be a méhészek aranykönyvébe az idei esztendő.
Az elmúlt ötven évben még sosem volt ilyen gyenge az akácmézhozam; tavasszal akár jelentősen is emelkedhet az ínyencség ára. — Az akácmézről talán jobb nem is beszélni Békés megyében sem — értékelte az elmúlt hónapokat Zsibrita Pál, mezőberényi méhész.
A szakember elmondta, az egész országban nagyon gyengén alakultak a hozamok, kivételt talán egyedül Baranya jelent az „akácválság” alól. A méhésznek repcemézből jó, vegyes mézből közepes mennyiség jött össze, ám összességében az idei év gyengébben sikerült a közepesnél. — Félő, hogy a mennyiség visszaesése miatt sokan árat emelnek majd tavasszal — adott előrejelzést a közeljövőről Zsibrita Pál, aki kérdésünkre elárulta, hogy az elmúlt néhány évben négy-ötszörösére emelkedett vásárlóinak száma, sokan elfordultak ugyanis az áruházaktól.
Zsibrita Pál felvetésünkre megerősítette, hogy a közelmúltban sok fiatalember is belevágott a méhészkedésbe, őmaga is négy ifjú szakembernek segített az elindulásban, ám mára szinte mindannyian felhagytak a próbálkozással. — Hosszú évek tapasztalatára van szükség ahhoz, hogy jól menjen ez a munka — hangsúlyozta.

Tegnap kilátogattunk a békéscsabai piacra is, ahol Turbucz Betti eladó lapunknak elmondta, hogy a vevők körében az akácméz a legnépszerűbb, míg a képzeletbeli eladási lista második helyén a vegyes méz áll. A többi fajtával még most ismerkednek az ínyencség kedvelői. - Az elmúlt 50 év leggyengébb akácméztermése volt az idei.
Változékony, esős, szeles idő jellemezte az akácvirágzás három hetes időszakát. A méhek nem tudtak gyűjteni, nem mézelt az akác, nem volt ideális a hőmérséklet — erősítette meg az információt Árgyelán János. A megyei szaktanácsadó úgy fogalmazott, egy átlagos évhez képest az akácméztermésnek csupán az egynegyede jött össze idén. Békés megyében a repce, az akác és a napraforgó a meghatározó növény méhészeti szempontból. De az olajretek, a mustár és az olajtök is biztosít méhlegelőt. A napraforgó alulmúlta a várakozásokat. Olajretekről, mustárról és olajtökről szinte semmit sem pergettek a méhészek. Így az idei évről az időjárás miatt elmondható: katasztrofális volt a méhészek számára. Idén először pályázhatnak az Év méze 2010 cím elnyerésére a megye kistermelői.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szervezetének az a célja, hogy öregbítse a magyar termelői méz hírnevét  nyilatkozta Árgyelán János szaktanácsadó. A mézek kontrolljával, az eredmények nyilvánossá tételével kívánják a természetes magyar mézekre felhívni a figyelmet. Az érzékszervi zsűrizés és a laboratóriumi vizsgálat után — amellyel biztosítják, hogy a legjobbak kapjanak díjat — az eredményt a III. Gyulai Mézeskalács Fesztiválon, december 11-én hirdetik ki.

Forrás: www.elestar.hu/2010/hirek/gazdasag

CsatolmányMéret
mehek-150x150.jpg14.93 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.