Hirdetés

Hirdetés

Szezonja van: téli befőzés

Ebben a hűvös időszakban még korántsem ért véget a befőzési szezon. Kihasználva a téli világ erdei kincseit (csipkebogyó, kökény) vagy az aktuális piaci kínálatot (alma, körte, aszalt gyümölcsök, narancs stb.), tovább töltögethetjük kamránkat. Így nemcsak vacsoránkat egészíthetjük ki, de remek ínyencségeket is készíthetünk az ünnepi sült mellé, vagy akár egyedi kézműves ajándéknak!
Sült kápia paprika télire

Hozzávalók:

• kápia paprika (1 kg-ból nagyjából 270 ml-es üvegre való mennyiség lesz)
• néhány gerezd fokhagyma
• olívaolaj (kb. 1-2 dl)

Mossuk meg a paprikákat, és sütőlemezre fektetve nagy lángon süssük meg! Sütés közben forgassuk meg néhányszor, akkor lesz jó, ha néhol barnul és felhólyagosodik (kb. 40 perc). Tegyük egy öblös tálba, és takarjuk le fóliával. Néhány percnyi pihentetés után a héja könnyedén lejön. Szedjük ki a paprika csumáját is!

A megsült paprikákat tegyük kisebb üvegekbe, és néhány réteg közé rakjunk megtisztított fokhagymagerezdeket. A paprikát kanállal nyomkodjuk le, hogy a levegő kijöjjön az üvegből. Tetejére öntsünk annyi olívaolajat, amennyi légmentesen lezárja.  Zárjuk le az üveget és tegyük a kamra polcára.

Szezonja van: téli befőzés

Tipp:
A megsült paprikát eltehetjük úgy is, ha lefagyasztjuk: felszeletelve csomagoljuk kisebb adagokba, tárolódobozba vagy fagyasztózacskóba szétosztva, és már mehet is a mélyhűtőbe.


Fűszeres körtelekvár

Hozzávalók:

• 750 g előkészített körte 
• 1,5 dl száraz fehérbor 
• 400 g zselésítő cukor 2:1
• 1 kiskanál őrölt fahéj
• 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
• fél kiskanál őrölt kardamom
• fél citrom reszelt héja és leve
• egy csipetnyi chilipehely


Hámozzuk meg a körtéket, vegyük ki a magházukat, és daraboljuk fel a gyümülcs húsát. Szórjuk meg a cukorral és néhány órára tegyük félre. Ekkor levet fog ereszteni. Adjuk hozzá a fűszereket, a citrom levét és reszelt héját. Öntsük fel borral és főzzük puhulásig!

Szezonja van: téli befőzés

Pürésítsük botturmix segítségével. Főzzük tovább néhány percig, majd öntsük sterilizált üvegekbe. Állítsuk 5 percig a feje tetejére, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.  
Ebből a mennyiségből 3 kis üvegnyi (250 ml) lesz.


Pikáns csipkebogyólekvár

Hozzávalók:

• 500 g csipkebogyó
• 3 édesebb alma
• 300 g cukor


Mossuk át a csipkebogyót és csípjük le mindkét végét! Tegyük fel egy lábosba annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 2-3 dl). Főzzük puhára! (Eltarthat néhány óráig.) Amikor megpuhult, hagyjuk kissé kihűlni, majd passzírozzuk. (Lehet úgy is, hogy krumplinyomóval összezúzzuk, majd botturmix segítségével pürésítjük.) Nagyméretű gézlapon szűrjük át egy lábosba a sűrű levét. (Idén a nagy szárazság miatt nem annyira magas a bogyók nedvességtartalma, ebből a mennyiségből éppen hogy 2,5 dl lesz.)

Szezonja van: téli befőzés

Az almát hámozzuk meg és magháza nélkül daraboljuk fel. Egy deci víz hozzáadásával pároljuk puhára, majd törjük össze botmixerrel. Adjuk hozzá a cukrot és a csipkebogyó lecsöpögtetett levét. Keverjük össze és főzzük sűrűre! Öntsük sterilizált üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.