Hirdetés

Hirdetés

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdáknak adott át haszonbérleti szerződéseket a miniszter

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter újabb haszonbérleti szerződéseket adott át, ezúttal Nyíregyházán. A nyertes pályázók mindegyike helyben lakó, állattartó gazda, akik 20 hektár alatti területekhez jutottak.
Barna Sándor hodászi fiatal gazda, agrármérnök, aki édesapja családi gazdaságában szerzett gyakorlatot. Ma már 13 hektáron önállóan tevékenykedik, területe a pályázattal 6,6 hektár szántóval bővül. A földterületen 650 darabos juhállomány kialakítását vállalta, valamint saját vágópont kiépítését, különféle húskészítmények készítését és gyümölcsaszaló illetve zöldségsavanyító üzem létesítését tervezi.
Molnár Gyula csengeri illetőségű, helyben lakó őstermelő, aki évtizedek óta juhászattal foglalkozik. A megpályázott terület közvetlenül a gazdasági épületei és a juhhodálya mellett fekszik. Közel 170 anyajuhot tart, a jelenlegi 25 hektáros birtokát a pályázat segítségével további 18 hektár legelőterülettel tudja növelni, biztosítva ezzel az állatok takarmányellátását és a teljes önellátást.
Dr. Borbás László olcsvai helyben lakó, állatorvos végzettségű családi gazdálkodó. Szántóföldi növénytermesztést, gyümölcstermesztést és állattartást egyaránt végez közel 100 hektáros gazdaságában. Sikeres pályázatával a saját területével közvetlenül határos 3,2 hektáros szántóhoz jutott. Azt tervezi, hogy a feldolgozási tevékenységet tovább fejleszti, falusi vendéglátással és élelmiszer-feldolgozással foglalkozó programjának a „Falusi vendégasztal” elnevezést adta.

Magyarország történetében először hirdetett meg kormány ilyen mennyiségű haszonbérleti pályázatot. Állattartást vállaló, helyben lakó gazdálkodók nyerhetik el húsz évre a földeket. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 65 ezer hektár földet, tehát a teljes termőterület 1%-át jelölte ki haszonbérbeadásra, és május végéig 18 ezer hektárra kötötte meg a szerződést több mint 600 pályázóval. A nyertesek olyan gazdák, akik vállalják az állattartás kötelezettségét és munkahelyet adnak több ezer magyar embernek.   A Vidékfejlesztési Minisztérium elszántan folytatja és kibővíti a sikeres pályáztatást annak ellenére, hogy vannak, akik politikai szándékoktól vezéreltetve a folyamat lassítását, és ezzel a gazdák földhöz jutásának megakadályozását akarják elérni. Minden bérleti szerződés törvényes eljárás során született,a gazdák becsülettel végzik munkájukat, és a tárca nem hagyja őket elbizonytalanítani, hiszen művelni akarják most elnyert földjeiket is.

Forrás: VM Sajtóiroda

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.