Forrás: http://suniskanal.blogspot.it
Nem mostanában készítettem ezt az ételt, de mivel épp nemrég jöttünk haza az utószezonra átcsúszott nyaralásunkról abból az országból, ahol a Käsespätzle már-már nemzeti eledel, ezért jobbnak láttam, ha a recept most kerül fel a blogra.
Ausztria az egyik kedvenc országom. Amikor kint dolgoztam, az egyik leginkább kedvelt ételem a Käsespätzle volt, hiszen nagyon hasonlít a mi nokedlinkre. Nem is csoda - a galuskatészta egyébként is német/osztrák eredetű. Ez a sajtos variáció a hagymával különösen ízlett nekem, képes lettem volna szinte minden nap ilyet enni.
Miután az utóbbi időben több alkalommal is főztem nokedlit, eszembe jutott a jó öreg Käsespätzle, és nem volt vitás, hogy elkészítem. Jaj, de jól tettem! Amikor asztalra került, jó 1 hónap választott el bennünket az utazástól, ezért lélekben ilyen módon is készülni akartam rá.
Az is jó módszer a készítés során, hogy amikor a nokedli kifő, serpenyőbe teszünk belőle egy 1 személyre való adagot, megszórjuk sajttal, még egy réteg nokedlivel rétegezzük, újabb sajtadag következik, majd egy kis merőkanálnyi forró húslevest löttyintünk rá, és serpenyőben összemelegítjük. Így jó szaftos lesz az eredmény. Ahol én kóstoltam, ott nem rétegezték sonkával, szalonnával, csak a tetejére került leheletnyi pirított szalonna.
Én nagy sütőtálban, illetve egy kis zománcos tálkában is elkészítettem, kinek hogy szimpatikus, lehet választani.
Hozzávalók 6 személyre:
Nokedlihez:
40 dkg liszt
4 tojás
kb. 1,5 dl ásvány- vagy szódavíz (így levegősebb lesz a tészta)
2 ek hideg húsleves alaplé
1 tk só
½ mk őrölt fekete bors
csipet szerecsendió
Rétegezéshez:
2 fej vöröshagyma
20 dkg sonka és húsos szalonna vegyesen
2 ek vaj
1 csokor snidling
30 dkg reszelt Bergkäse sajt (vagy ementáli/trappista sajt)
2 merőkanál húsleves alaplé (elmaradhat)
elkészítés:
A lisztet kimérjük egy tálba, elvegyítjük benne a fűszereket, közepébe ütjük a tojásokat, villával kicsit felverjük, kevés liszttel elkeverjük.
Hozzáadjuk a vizet és a húslevest, alaposan összekeverjük, és fakanállal addig verjük, amíg a tészta hólyagosodni kezd. Amíg a sós főzővíz felforr, pihenni hagyjuk.
A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük vagy apróra vágjuk, a szalonnát és a sonkát felkockázzuk, a snidlinget felaprítjuk.
Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, rátesszük a szalonnát, üvegesre pirítjuk, ezután a hagymát megdinszteljük rajta, majd hozzáadjuk a sonkát is, és pirulásig sütjük.
Ha a víz felforrt, beleszaggatjuk a nokedlitésztát (ehhez használhatunk speciális spätzle nyomót, deszkát+spätzle szaggatót/kést, vagy a jól ismert nokedli szaggatót), meg-megkeverjük, és miután a tészta feljött a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük.
A kifőtt tésztát leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és alaposan lecsepegtetjük.
Egy hőálló tál aljába egy réteg spätzle-t szedünk, rákanalazunk egy adagot a sonkás hagymából, egy kis snidlinget szórunk rá, majd sajtot, ezután megismételjük a rétegzést, és a sort sajttal zárjuk. (3 rétegben is elkészíthetjük, ill. meglocsolhatjuk 2 merőkanálnyi meleg húsleves alaplével, ha szaftosabbra szeretnénk.)
100°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és amint a sajt megolvadt a tetején, kész is.
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
16 hét 6 nap
2 év 10 hét
3 év 19 hét
3 év 20 hét
7 év 32 hét
8 év 13 hét
8 év 22 hét
8 év 22 hét
5 év 28 hét
8 év 25 hét