Hirdetés

Hirdetés

Rumot a kolbászba!

A Böllérshop oldalán (aki egyébként partnerünk) olvastam ezt a receptet, és bevallom megakadt a szemem, amikor a kolbász receptnél a rumot olvastam.

Azt tudtam, hogy az igazi disznóvágás a pálinka ivással kezdődik, de hogy a rum honnan került elő, és hogy kinek jutott a kolbászba beleönteni, azt elképzelni sem tudom.

"A rumot miért?!?!?"*

Behunyom a szemem és próbálom elképzelni, ahogy a sokadik pálinka után az egyik pirospozsgás arcú böllér ráripakodik a másikra, hogy "hé, ne már megigyad azt a rumot! Töltsed inkább a kolbászba!" Nem túl életszerű, ugye?

(*Az idézet a Karib-tenger kalózai című filmből van)

Ha még is kipróbálnátok, akkor várom a visszajelzéseteket.

Íme a recept:

Gyulai kolbász házi módra

  • 10 kg. darált sertéshús 60%-os hústartalommal
  • 230 g. őrölt alföldi piros paprika (a csípőssel együtt)
  • 215 g. só (nem a vákumozott és nem nitrites finomított)
  • 10 g. őrölt fekete bors, (lehet kicsivel több is, ízlésszerint)
  • 10 g egész kömény,
  • 2 fej fokhagyma (fokhagymanyomóval szétnyomva
  • 2 csipet tört tarka bors
  • kis löttyintés a drága rumból, amit évek óta tartogatunk, de van aki ráfröccsöli másképpen vagy 1 dl-t

A gyulai kolbász receptje valójában titkos. Nem is azt akarom megosztani, hanem azt, ahogy itt környékükön a Viharsarokban készítik.Ez a környék, mondhatni a kolbász egyik hazája. Majd mindenhol ugyanazzal a fűszerezéssel készítik, de városonként mégis kicsit másképpen. Gyulán, Békéscsabán, Békésen, Mezőberényben, dinasztiák foglalkoztak a kolbászkészítéssel. Az általunk megadott mennyiségekből gyúrt kolbász mind frissen sütve, mind füstölve kitűnő,bár mi füstölve jobban szeretjük!

A megadott darált húst, és egyéb alapanyagokat összekeverjük,állni hagyjuk pár órát,majd vékony sertésbélbe töltjük,de vastag szalámi esetén 50-es kaliberű műbélbe vagy marha vastagbélbe töltjük.

A paprika mennyisége lehet különböző a kolbászokban. Az összes mennyiség viszont egyezik, csak az édes, és a csípős paprikaaránya változik.

A linkre kattintva további recepteket olvashattok, de azok már alkohol mentesek: további kolbász és szalám receptek.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.