Hirdetés

Hirdetés

Rakott ceruzabab

Forrás: http://ketcicakonyhaja.blog.hu

Igazi nyári egytálétel, amiben élvezhetjük a friss, kerti alapanyagok zamatát, de a klasszikus „rakottas” feldolgozás mégis visszahozza benne a klasszikus házikoszt ízeit. A rakott ételek titka szerintem az, hogy jó ízléssel elegyítsük és rétegezzük a hozzávalókat, hogy azok valóban erősítsék, kiemeljék egymást, és nemcsak a szájnak, hanem a szemnek is kellemes étel kerüljön az asztalra. A buktatója pedig a „mindent bele” szisztéma, mikor válogatás és előkészítés nélkül kerülnek az alapanyagok a tálba, hogy aztán a sütőre bízva „összerottyanjon” valami belőle – nem állítom, hogy ebből nem sülhet ki jó dolog, de összességében véve inkább alapanyag-gyilkosságnak tartom, és legfeljebb a maradékok felhasználásnál alkalmazom a módszert.

Ha már megadom a módját: elmegyek a piacra, kiválogatom a legszebb hozzávalókat, méltatlannak érezném, ha nem a lehető leggondosabban dolgoznám fel őket – még akkor sem, ha csak egy rakott zöldbabról van szó…

Hozzávalók:

150 g barna basmati rizs

1 fej főzőhagyma

3 gerezd friss fokhagyma

1 nagy paradicsom

500 g darált pulyka felsőcomb

500 g ceruzabab

3 deci tejföl

3 evőkanál olaj

½ deci fehér bor

só, őrölt fekete bors

½ liter zöldség alaplé

½ csokor aprított zöldpetrezselyem

2 evőkanál szezámmag

 

Első lépésben elkészítjük a rizst: az apró kockákra vágott hagymát az olajban megdinszteljük, majd ráöntjük a fehér bort, és kevergetve hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon. Belekeverjük a rizst, mégpedig jó alaposan, hogy a hagymás-boros massza bevonja a rizsszemeket, és kevergetve pirítjuk néhány percig. Akkor felöntjük az alaplével, megsózzuk, jól elkeverjük és lefedve, lassú tűzön 15 percig főzzük: akkor jó, ha már nincs alatta folyadék, és a pergő rizsszemek már puhák (ez a rizsfajta nem tapad össze). Belekeverjük a zöldpetrezselymet és félretesszük.

Közben egy lábosban sóval vizet forralunk, és ebbe dobjuk bele a megtisztított ceruzababot. 1-2 percig hagyjuk csak benne, aztán leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább.

A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük az előkészített rizst és a kockákra vágott paradicsomot.

A tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymagerezdekkel, és enyhén megsózzuk.

Egy tűzálló tálba terítjük a hússal kikevert rizs felét, és gazdagon meglocsoljuk a fokhagymás tejföllel. Erre halmozzuk a zölbabot (egy maréknyit félreteszünk a díszítéshez), majd lefedjük a húsos-rizses keverék másik felével. Rálocsoljuk a maradék tejfölt, és a félretett zöldbabbal díszítjük. Megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.

A tetején a bab és a szezámmag ropogósra sül, a többi alapanyag ízeit pedig a hús kisülő leve „hozza össze”.

(Ha sima tejföl helyett besamelt használunk, szebben lehet szeletelni, de sokkal kalóriadúsabb lesz, és elveszíti könnyed, nyári jellegét.)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.