Az egyik legegészségesebb lisztalapanyag, a hazai nemesítésű hungaro durumrozs népszerűsítését hangsúlyozó program kezdődött a Nyíregyházi Főiskolán.
A program keretében a durumrozs termesztési lehetőségei és élelmiszeripari feldolgozása került a középpontba.
A durumrozs a búza és a rozs legjobb tulajdonságait egyesítő, mesterségesen előállított fajhibrid, a tritikálé egyik magas fehérjetartalmú fajtája, amelyet a kisvárdai Kruppa József nemesített.
A gabonaféle lisztjéből készített pékárukban a búzáénál magasabb az esszenciális aminosav- és ásványianyag-tartalom, emellett E- és B-vitaminok és rostanyagoktekintetében nagyjából kétszeres többet tartalmaz, mint a búzaliszt, szénhidráttartalma azonban tíz százalékkal alacsonyabb.
A gabonaféle szélesebb körű megismertetését és elterjesztését célozza a program, amelyben a Nyíregyházi Főiskola műszaki és mezőgazdasági karának agrártudományi tanszéke és az intézmény Agrár- és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézete közösen vesz részt. A projekt első elemeként a napokban Vetőmagtól a terített asztalig - Tudatos táplálkozással a fenntartható Magyarországért címmel tanácskozást szerveznek a főiskolán – adta hírül az MTI.
Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
19 hét 1 nap
2 év 12 hét
3 év 22 hét
3 év 23 hét
7 év 34 hét
8 év 15 hét
8 év 24 hét
8 év 24 hét
5 év 31 hét
8 év 28 hét