Hirdetés

Hirdetés

Öt százalékos áfáért küzdenek a tejesek

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnöksége megállapítja, hogy a tejvertikumban kilátástalan helyzetet teremtett az idei aszály.

A takarmánybázis hiánya, a takarmányárak beláthatatlan emelkedési folyamata, a felvásárlási árak és a tejtermelői támogatások idei csökkenésével együtt akkora jövedelemveszteséget okoz, amely egy újabb válság képét vetíti előre. Az euróárfolyam kiszámíthatatlan változása és a tejtermékek piacán tapasztalható importnyomás a teljes ágazat ellehetetlenüléséhez vezet - írja a testület közleményében.

Az uniós, illetve a hazai kormányzati támogatásnak finanszírozási, valamint szabálybeli korlátai miatt tartós és érdemi változást csak a tejágazat versenyképességének javítása, a hazai piaci szereplők belföldi értékesítési lehetőségeinek bővítése jelenthet
Ennek elősegítése érdekében az Elnökség elengedhetetlenül szükségesnek tartja, az állami költségvetés szempontjait, a társadalmi igényeket és a gazdasági szereplők elvárásait szem előtt tartó, differenciált áfa-csökkentés mielőbbi meghirdetését. Javasolják, hogy egyes tejtermék-kategóriába sorolt, az ágazat vezértermékeinek minősülő termékek általános forgalmi adója a kedvezményes, 5%-os adósávba kerüljön átsorolásra. Kérik a kormányt, hogy javaslatuk részleteinek egyeztetése érdekében azonnal állítson fel egy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőiből, valamint az ágazat neves szakértőiből álló döntés-előkészítő testületet, ami érdemi tárgyalásokat folytathat.

A Tej Terméktanács támogat minden olyan kezdeményezést, ami az alapvető élelmiszerek áfa-mértékének jelentős csökkenését célozza."

(Forrás: MTI/Gazdasági Rádió )

Fotó: Hír24.hu

 

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.