Hirdetés

Hirdetés

Nőtt a magas ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása

Kedvező élettani hatásai miatt tovább növekedett 2012. első felében a magas (1000 milligramm/liter feletti) oldott ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása Magyarországon, a kánikula miatt főleg nyáron ugrott meg a fogyasztásuk – tájékoztatta Nemes József, a Balfi ásványvizeket forgalmazó Pet-Pack Kft. kereskedelmi vezetője az MTI-t.

A hazai palackozottvíz-fogyasztás a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZT) adatai szerint 2012. második negyedévében közel azonos volt az előző év megfelelő időszakának fogyasztásával. A szövetség tagjai a második negyedévben 336 millió liter ásvány-, forrás- és egyéb vizet palackoztak. A fogyasztás 97,8 százaléka természetes ásványvíz, 0,9 százaléka forrásvíz volt, a gyógyvizek és a dúsított vízalapú italok aránya 0,2-0,2 százalék, az ízesített vizek aránya pedig 1 százalékot ért el.

Az ásványvizeken belül külön szegmenst képez az “ezresek klubja”, azaz a literenként legalább 1000 milligramm oldott ásványianyagot tartalmazó vizek csoportja. A klubnak jelenleg hat tagja van: Balfi, Theodora Kékkúti, Parádi, Aqua Mathias, Visegrádi és Pávai Vajna. Ezeknek a márkáknak az összesített piaci részesedése az Euromonitor International 2012 áprilisában készült felmérése szerint meghaladja a 12 százalékot.

A szegmens egyik meghatározó márkája a Balfi ásványvíz, amelynek oldott ásványianyag-tartalma literenként 1890 milligramm. Nemes József, a terméket forgalmazó Pet-Pack Kft. kereskedelmi vezetője elmondta: kedvező élettani hatásai miatt a nyári hónapokban mindig megugrik a magas ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása, a nyáron a kánikulai napoknak köszönhetően például augusztusban 11 százalékkal több Balfi ásványvizet értékesítettek, mint egy évvel korábban. A termék piaci részesedése alapján, a Theodora és a Visegrádi mögött a harmadik helyet foglalja el a rangsorban.

A magas oldott ásványianyag-tartalmú ásványvizek kedvező élettani hatása orvosilag igazolt. A fokozott testmozgás vagy a hőség hatására bekövetkező izzadás jelentős folyadék- és ásványianyag-vesztést eredményez, amely dehidratációs tüneteket (szomjúság, türelmetlenség, étvágytalanság, bőrpír, émelygés, emelkedő pulzusszám) okozhat. A veszteség pótlásának legalkalmasabb módja olyan ásványvizek fogyasztása, amelyek megfelelően nagy mennyiségben tartalmazzák azokat az elemeket (lítium, magnézium, hidrogén-karbonát, kalcium), amelyek a szervezet víz- és ásványianyag-háztartásának gyors helyreállításához szükségesek. (MTI)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.