Hirdetés

Hirdetés

Mindent a szójáról

Az ázsiai emberek étrendjében évszázadokon keresztül kiemelkedő helye volt a szójababnak és a szójából készült ételeknek. De mi ennek a növénynek az egészségünkre gyakorolt jótékony hatása?

A szója elnevezés azokra az élelmiszerekre és összetevőikre utal, amely a szójababból, egy hüvelyes növényből származik. A hagyományos ázsiai ételek (tofu, tempeh, miso) is a szójaételek közé tartoznak.

Újabban azonban megjelent az áruházak polcain a szójatermékek szélesebb skálája, mint például a szójatej, a szójasajt, kenyerek, reggeli gabonafélék, és a hús alternatívájaként hamburger pogácsák, szójakolbász és felvágottak. Egész Ázsiában kiváló minőségű fehérjeforrásként évszázadokon keresztül az étrend fontos részét képezték a szójaételek. A nyugati kultúrákkal összevetve ezek az emberek alacsonyabb arányban szenvedtek krónikus betegségekben.

Tudományos kutatások bebizonyították, hogy az állati fehérjét szójaproteinnel helyettesítő étrend jótékony hatással van a vér koleszterinszintjének csökkentésére is. A kutatás ráirányította a figyelmet arra is, hogy a szójafehérje védő hatást fejt ki a rák bizonyos fajtáival szemben, enyhíti a klimaxos tüneteket, hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához, és fokozza a sportteljesítményt. A szója egyéb összetevői is hozzájárulnak ahhoz, hogy fogyasztása egészséges:

- izoflavonok, melyek a szójafehérje jótékony hatását adják,
- növényi szterinek, melyek közismert koleszterinszint-csökkentők,
- szaponin, amely szintén csökkenti a koleszterinszintet és erősíti az immunrendszert,
- élelmi rostok
- omega-3 növényi zsírok, amely nélkülözhetetlen tápanyag az étrendben, és más növényi táplálékban nem található ekkora mennyiségben.

Bármilyen kis mennyiségű szója beépítése a napi étrendbe hasznos lehet. A tradicionális ázsiai kultúrák gyakran egész nap fogyasztják a szójából készült ételeket, így ennek mértéke sokkal nagyobb, mint a jellegzetes nyugati étrendek esetében. A vegetáriánusok viszont speciális csoportba tartoznak, ugyanis ők általában nagyobb mennyiségben fogyasztanak hüvelyeseket, beleértve a szójababot is, mint a mindenevők.

forrás: http://harmoniqusno.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.