Hirdetés

Hirdetés

A megemelt és előrehozott támogatások a juhtartókat is érintik

A juhágazat számára is jelentős az a segítség, amit a kormány a megemelt és az előrehozott, nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatásokkal nyújt – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a városlődi Rúder major „Bemutató mintateleppé” avatásakor. Közlemény.

Czerván György kiemelte: a tárca minden lehetséges eszközzel segíti az aszály miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági termelőket. A VM jelentősen megemelte az állattenyésztési ágazatok nemzeti forrásait. Az idén 1,6 milliárd forinttal több pénzhez jutnak a gazdálkodók az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatásokból: a 2012-ben tervezett 6,5 milliárd forintos keretet a kormány 8,1 milliárdra emeli. További segítség, hogy az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására is 400 millió forinttal több forráshoz jutnak a gazdák.

fotó: Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége

Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram és az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram feltételrendszerének módosításával a rendelkezésre álló hitelkonstrukciók könnyebben érhetőek el. A további, állattartókat érintő intézkedések közül Czerván György kiemelte: az év elején elindult a Kérődző Szerkezetátalakítási Program, melynek köszönhetően a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására a juh és húsmarha-tartók évi közel 13 milliárd forinthoz juthatnak.

fotó: Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége

A Közös Agrárpolitika 2014 utáni időszakában a juhágazatot érintő termeléshez kötött támogatások továbbra is megmaradnak. Ezzel együtt a nemzeti agrárpolitika 2014 után is prioritásként kezeli az állattenyésztési ágazat támogatását – erősítette meg az államtitkár.

Az európai és a világpiacon megfigyelhető a juhok iránti keresletnövekedés, ami kedvezően érintheti a hazai juhtartó gazdaságokat.

A jelenleg mintegy 1,2 milliós juhállomány 85 %-át egyéni gazdaságokban tartják nyilván, a magyar állattartók közel 900 ezer anyajuhot tartanak. A juhágazat szerkezete fokozatosan átalakult, a nagyüzemi tartást egyéni vállalkozási formák, családi gazdaságok váltották fel, tette hozzá az államtitkár.

fotó: Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége

Czerván György a rendezvényen átadta a „Bemutató mintatelep díjat” a városlődi IMÁR Bt. - Rúder majornak. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség „Bemutató mintatelep díját” azok a juhtartó gazdaságok kaphatják, akik példamutató és eredményes tevékenységükkel hatékony és költségtakarékos technológiák alkalmazása mellett vállalják, hogy telepük bemutatásával segítséget nyújtanak gazdálkodó társaiknak.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.