Kelt tésztából gyakran készítek töltött kifliket, tekercseket. Fűszeres, tejfölös szósszal mártogatós kalácskákat. Finom lágy kelt tészta kell, ez fontos. A töltelék ezerféle lehet, pl. házi, igazi lekvár, nem árt, ha több éves, és már szinte úgy kell kivágni az üvegből, mert az biztosan nem folyik ki a kifliből. Nekem ilyen sok van, nem azért mert rossz a lekvár és nem fogyna el, hanem mert ilyen is kell. Ha celofánnal kötöm le az üveget, akkor állás során szépen besűrűsödik, mint a birsalmasajt.
Lehet még zöldfűszeres-sajtos, zöldfűszeres-vajas-tejfölös. Ha kicsit leves a töltelék, amit beleteszek akkor egy pici zabpehely (lágy), zabkorpa vagy esetleg sima liszt hozzá keverésével nem ázik el a tészta a tölteléktől.
Töltelék:
2-3 maroknyi apróra vágott vegyes erdei zöld,úgymint: medvehagyma (sok), salátaboglárka, pitypang levél, podagrafű fiatal levele, csalán friss hajtása
1/2 kicsi vaj
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál zabkorpa vagy liszt
(ha nincs benne medvehagyma, akkor egy gerezd reszelt fokhagyma)
só, bors
kb. 5 dkg reszelt kemény sajt
esetleg apróra vágott sonka
A fentieket összekeverjük
Kelt tészta:
1/2 kg liszt (lehet lisztkeverék is, én most zabpehelylisztet és kevés zabpelyhet is kevertem a sima búzaliszthez)
kb. 1/4 liter tej
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 kanál olvasztott vaj vagy olaj
fél teáskanál só
Dagasztás során lágy, rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk, amit kétszeresére hagyunk kelni, majd újra, finoman átgyúrva megtöltjük a kifliket, és negyed órás kelés után mehetnek a sütőbe. Aki szép fényes kifliket szeretne, lekenheti tojássárgájával őket, akkor nem lesznek, ilyen lisztesek, de nekünk így is finom lett.
 |
Csalán (Urtica dioica) |
 |
Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxcum officinale) |
 |
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria) |
 |
Podagrafű (Aegopodium podagraria) |
forrás: http://erdokostolo.blogspot.hu/2013/03/
43 hét 1 óra
2 év 36 hét
3 év 45 hét
3 év 47 hét
8 év 6 hét
8 év 39 hét
8 év 48 hét
8 év 48 hét
6 év 2 hét
8 év 51 hét