Hirdetés

Hirdetés

A magyar paprikát ünneplik

Hagyományteremtő szándékkal az idén először rendezik meg a Magyar Paprika Napját Szentesen, pénteken - közölte az egyik főszervező, Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (Délkertész) elnök-ügyvezetője az MTI-vel.

A paprika nap a helyi, már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő lecsófesztiválhoz kapcsolódik.

A tájékoztatás szerint Magyarországon mintegy 190 ezer tonna étkezési paprikát termeltek tavaly, s az idén is hasonló, 200 ezer tonna körüli mennyiségre számítanak. A tavaly megtermelt árunak az összértéke mintegy 60 milliárd forint volt.

Az étkezési paprikából mintegy 25-30 ezer tonnát visznek ki az országból, a többit belföldön használják fel. A megtermelt paprika mennyiségének 20-25 százalékát konzerv, illetve mélyhűtött formában tartósítják, dolgozzák fel.

Az étkezési paprika döntő hányada úgynevezett hajtatott termesztésű, azaz fólia alatt nevelik. A múlt évben a hajtatott termesztésű paprika mennyisége mintegy 151 ezer tonna volt, míg szabadföldi termesztésben 36 ezer tonna termett.

A paprika termesztése Ledó Ferenc szerint általában akkor éri meg a termelőknek, ha hideg hajtatásban négyzetméterenként 7-8 kilogrammot lehet termelni, míg a fűtött fólia alatt és üvegházban egy négyzetméteren 18-20 kilogramm a szüretelhető termés mennyisége. Szabadföldön az extenzív termelés esetén hektáronként 20-25 tonna az a mennyiség, ahol már haszon is mutatkozik, míg az intenzív termelés esetén ebben a kategóriában 70-80 tonna a gazdaságossági határ hektáronként.

A szakember szerint a magyar étkezési paprikatermelést a jelenlegi szintről, belátható időn belül, jelentős mértékben, 40-50 százalékkal lehetne növelni, ha megfelelő feltételek lennének a fóliás terület további növeléséhez. Azaz a mostani évi mintegy 150 ezer tonnás mennyiséget 4-6 éven belül hozzávetőlegesen 250 ezer tonnára lehetne növelni.

Ledó Ferenc beszélt arról is, hogy a magyar fűszerpaprika-termelés mennyiségét, amely a múlt évben mintegy 14 ezer tonna volt, akár meg is lehetne duplázni, mivel kedvező folyamatok indultak el ezen a területen is Szentes és Szeged környékén. A fűszerpaprika-termelésben azonban a prémium minőségre kell törekedni, mivel a tömegáru nem versenyképes - mondta a szakember.

(Forrás: MTI, Vedd a Magyart!)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.