Hirdetés

Hirdetés

A magyar gazdaság erőssége a mezőgazdaság

A mezőgazdasági GDP tavaly 9,8 %-kal nőtt. Az idén a kedvezőbb termés miatt ennél lényegesen nagyobb növekedés várható. Jelentős szerepe volt a jó mezőgazdasági terméseredményeknek abban, hogy 1,4%-kal nőtt a hazai GDP 2011. III. negyedévében.

A magyar mezőgazdaság hagyományosan a nemzetgazdasági GDP közel 3%-át állítja elő – ez az uniós átlag kétszerese –, a teljes agrobiznisz pedig a hazai gazdaság 10-12%-át teszi ki. Ki kell emelni azt a tényt is, hogy az uniós csatlakozás óta tavaly volt a legnagyobb az agrárexportunk, 5,8 milliárd eurós kivitelt sikerült elérni az ágazatban. Agrár-külkereskedelmi mérlegünk 2,1 milliárd euró volt, amellyel a mezőgazdaság a nemzetgazdaság külkereskedelmi mérlegtöbbletének 38%-át adta. A kedvező tendencia az idén tovább folytatódik, hiszen az agrárkivitel 2011. január-júliusa között az országos átlagot lényegesen meghaladva 21,7%-kal bővült, a hét hónap alatt elérte a 3,8 milliárd eurót, amely mintegy 674 millió euróval nagyobb teljesítmény a tavalyi, azonos időszakhoz képest.

A gazdasági teljesítményen túl a mezőgazdaság komoly szerepet tölt be a foglalkoztatásban is. A 2011. augusztus 1-jén életbe lépett új egyszerűsített foglalkoztatási szabályoknak köszönhetően 2011 augusztusában az előző éves, 143 ezer főhöz képest 66%-kal, 230 ezerre növekedett a mezőgazdaságban idénymunkásként foglalkoztatottak száma. A foglalkoztatás fehéredése mindenki számára kézzelfogható előnyöket jelent. A magyar mezőgazdaság kiemelkedő teljesítményével a nemzetgazdaság egyik húzóágazata.

VM Sajtóiroda
795-2137
sajto@vm.gov.hu

CsatolmányMéret
vm-logo.gif8.65 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.