Hirdetés

Hirdetés

Kutak titkai

Forrás: http://kertesz.blog.hu

Bármilyen is a kertünk, egyszerű gyepes terület, vagy veteményessel, virágágyásokkal tarkított birtok, egy dologra biztosan szükségünk lesz, mégpedig vízre. Víz kell az öntözéshez, a betonos bejáró lemosásához, vagy éppen a piszkos kerti munka utáni gyors tisztálkodáshoz. A vízzel az a baj, hogy nem olcsó, főleg, ha nagy mennyiségben folyatjuk szét, ami egy nagyobb füves rész, vagy derekasabb veteményeskert esetében elkerülhetetlen. Így vagy a vezetékes ivóvizet használjuk ezekre a célokra, vagy valamilyen - alkalmasint olcsóbb - alternatívát keresünk. Utóbbi könnyen lehet az ásott, vagy fúrt kút.

Kútásás

Ez persze nem a spanyolviasz, hisz kutak mindenfelé találhatóak a kertekben, főleg vidéken, ahol a csatornázás, közművesítés előtti időkben nem is volt más praktikus vízszerzési lehetőség. Aztán később, éppen a közművesítés elterjedése miatt ezek a kutak gyakran eltünedeztek, nem volt már rájuk szükség, tiszításuk elmaradozott, sok helyütt betemették, lefedték őket. Ahol most nincsen kút (vagy már nincsen), de a telektulajdonos szabadulna a vezetékes víz kerti pazarlásától, ott felmerül a lehetőség, hogy újra legyen, vagy ásasson, furasson új kutat, esetleg rendbe hozassa a régit. Különösen praktikus az ilyen elgondolás nem mindennaposan használt hobbitelkeknél, hétvégi házaknál, nyaralóknál, ahol sok költséget lehet ilyen módon fogni. De vajon hol, hogyan, kivel, és mennyiért lehet kutat csináltatni?

Kútfúrás géppel

Kisméretű kútfúró gép

Amennyiben kertünk vízellátását kúttal kívánjuk megoldani, első lépésben engedélyt kell hozzá szereznünk, ugyanis hazánkban minden kút létesítése engedélyhez kötött, mégpedig a vízgazdálkodási hatósági jogkör 
gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet
 alapján. A megfelelő engedélyt az illetékes jegyzőtől szerezhetjük meg. Az engedélyezési eljárásról ITTolvashatnak. A következő lépés annak eldöntése, hogy fúrt, vagy ásott kútról legyen-e szó. Az ásott kút kisebb mélységből, jellemzően 10-15 méterről gyűjti össze a szivárgó talajvizet, ami sokszor gyenge minőségű, így a legtöbb esetben csak öntözésre, állatok itatására és egyéb, nem emberi fogyasztási jellegű célokra használható. Előnye, hogy nem szükséges hozzá szivattyú, egy csörlővel és vödörrel kinyerhető belőle a víz, igaz ez a gyakorlat már nem általános, mivel így a víz könnyebben szennyeződik. Ezért ásott kutak esetében is ajánlott a lefedés. Hátránya még a gyenge vízhozam, így nagyobb területek folyamatos öntözésére nem alkalmas, inkább csak spórolási kiegészítőként tekinthetünk rá a vezetékes víz mellett. A fúrt kutak a réteg-, és karsztvizekből merítenek, mélységük több tíz méter lehet, vízhozamuk magasabb az ásottakénál, és a vízminőségük is sokkal jobb, mivel vizüket a különböző talajrétegek természetes szűrőként tisztítják. Ugyanakkor ha emberi fogyasztásra is szánjuk az ilyen mélységi kutak vizét, mindenképp ajánlatos bevizsgáltatni azt, például hogy az arzéntartalma nem túl magas-e. A fúrt kutak előnyei közé tartozik, hogy biztonságosak, fedettek, gyermekek, háziállatok nem tudnak beleesni. Hátrányként jelentkezhet, hogy a fúrt kutak vizének kiemeléséhez mindenképpen (búvár)szivattyú kell, áram hiányában benzines változat, de akár kézi működtetésű szivattyú is szóba jöhet. Léteznek más kútfajták is, például az úgynevezett vert kút. Ez úgy készül, hogy lyukakkal ellátott vascsövet vernek le a földbe, a lyukakon keresztül a cső telítődik vízzel, ami aztán kiszivattyúzható. Ezek a kutak azonban alacsony vízhozamúak, és vízminőségük - az ásott kutakhoz hasonlóan - nagyban függ a talajvíz minőségétől. Szintén más típus a csápos kút, melyet azonban az ipari víztermelésben alkalmaznak, ha kertről van szó, akkor az ásott, vagy fúrt kutak jöhetnek szóba.

Kézi működtetésű kútpumpa

Kút létesítésénél minden esetben szakemberre kell bíznunk a teendőket, így a gyakorlati feladatok első állomása egy tapasztalt kútfúró mester megbízása, aki először felméri a terepet, és megállapítja, hogy lehetséges-e a művelet. Vannak, akik fémpálcás vízkeresést alkalmaznak, de a legalapvetőbb a szomszédos telkek vizsgálata, ha a közelben ugyanis van, vagy legalábbis volt kút, akkor az adott területen is jó eséllyel lehet ásni, vagy fúrni. A kútfúró ezek után árajánlatot ad, ami sok tényezőtől függ, így a kút típusától, a fúrási, ásási mélységtől, a talaj sajátosságaitól. Ha a megállapodás létrejött, kezdődhet a munka, ami jellemzően 2-4 napig tart, és szintén függ a terület adottságaitól. Az ásott kutak esetében a legtöbbször kézi munkavégzésről van szó, és a művelet kis területet érint, nagyjából 2X2 méteres részen kell talajmunkával számolni. Fúrt kutaknál géppel dolgoznak a szakemberek, mely nem egy óriás masina, kisebb kertekbe is bejuttatható, és szintén nem jár nagyfelületű (gyep)károsítással. Természetesen a már meglévő, de nem működő kutak "felélesztése" is lehetséges, ilyenkor kúttisztítás, kútmélyítés jöhet szóba.

Ásott kút készülőben, lehelyezett betongyűrűkkel

A döntően egyszeri beruházást jelentő kút tehát egy igen jó alternatíva lehet ott, ahol erre alkalmas a terület, mert használatával rengeteg kiadás spórolható meg. Fontos eldönteni, hogy milyen vízhozamú kútra lenne szükségünk, és mire használnánk a vizét. Hobbikertek locsolására az ásott kút is beválhat, ha azonban inni is szeretnénk belőle, a fúrt kutat kell választanunk. Egy fúrt kútból kinyert 1 köbméternyi víz ára 10-15 Forint, mely tulajdonképpen a szivattyú működtetésének költsége, és egyben töredéke a vezetékes víz köbméternyi árának.  A kútfúrási árak, mint azt jeleztem, rendkívül képlékenyek a sok változó tényező miatt. Egyes vállalkozók százezer forint alatti akciós áron kínálják szolgáltatásaikat, ez azonban gyanúsan alacsony ár, általában csak az engedélyezési eljárás dokumentációi kerülnek ennyibe. Egy minőségi, engedélyekkel rendelkező, garanciális fúrt kút összköltsége a félmillió forintot is elérheti (sőt könnyen meghaladhatja), azonban a megtérülés gyors.

 

CsatolmányMéret
eszkozok.jpg165.15 KB
kutfuras-oszlopfuras.jpg150.08 KB
kut_gep.jpg153.33 KB
artezikut.jpg192.19 KB
lyuk.jpg128.5 KB
kerti-diszkut-kerekes-kut.jpg136.08 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.