Forrás: http://suniskanal.blogspot.hu
Ettől a sütitől annyira elájultunk mindannyian, hogy az már biztos, hogy egyike lesz azoknak az édességeknek, ami bekerül a családi kedvencek közé, és az elkövetkezendő években többször is elkészül majd.
A recept egyébként ismét egy német oldalról származik, és amikor megláttam, azonnal beleszerettem. Az örömöm aztán kicsit lehervadt, amikor kiderült, hogy elég rendesen el van írva a hozzávalók mennyisége. Muszáj volt hát jócskán alakítanom rajta, és elmondhatom, hogy ezzel meg is született életem egyik legfinomabb süteménye.
Kicsit elbénáztam a dolgot, és nem kerestem időben megfelelő nagyságú tepsit (sajnos nem is találtam volna), ezért egy kisebb méretűben (22x38 cm) sütöttem meg. Ki is maradt egy kisebb adag tészta és krém, ezért az előbbit lefagyasztottam, utóbbiból pedig felfújtat készítettem.
Pudingport csak elvétve használok, de ha hébe-hóba belecsempésszük a sütibe, abba nem fogunk belehalni. Aki azonban nagyon ellene van, az helyettesítse étkezési keményítővel és tegyen a krémbe vaníliakivonatot vagy több vaníliát.
Hozzávalók kb. 32x39 cm-es tepsihez:
Tésztához:
37,5 dkg liszt
12,5 dkg cukor
1 tojás
25 dkg vaj
vaj és liszt a forma kikenéséhez
2 ek zsemlemorzsa
Körtekompóthoz:
1 kg keményebb körte, pl. Kieffer/Kiffer (tisztítva mérve)
1 citrom leve
2,5 dkg vaj
1 ek cukor
Töltelékhez:
50 dkg túró
35 dkg tejföl
5 tojás
22 dkg cukor
2 cs. főzős, vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
Tetejére és tálaláshoz:
10 dkg durvára darált mandula vagy mandulaforgács
5 dkg vaj
4 dkg porcukor
2,5 dl tejszín
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
elkészítés:
A lisztet a felkockázott, hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral és a tojással gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, és háztartási fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. (Tapasztalatom szerint, ha az összeállítás után azonnal kinyújtjuk a tésztát, akkor nem reped annyira, ezért én rögtön a tepsibe igazítom, és tepsistől teszem be a hűtőbe.)
A körtét meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk és lábosba tesszük.
Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a vajat és a cukrot, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és forrástól számítva 5 percig főzzük. Közben néhányszor megkeverjük. Ha megfőtt, leszűrjük és kihűtjük.
A krémhez a tojást elhabarjuk, villával szétnyomkodjuk benne a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a pudingport és a vaníliamagokat, összekeverjük, és robotgéppel kicsit felhabosítjuk.
Egy tepsit kivajazunk-kilisztezünk. A tésztát lisztezett felületen a tepsi méreténél kb. 3 cm-rel nagyobbra nyújtjuk (vagy utólag készítjük el a széleket), belehelyezzük a tepsibe, és megszórjuk zsemlemorzsával.
A körtedarabokat elosztjuk a tésztán, és rásimítjuk a tejfölös-túrós krémet.
175°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és alul-felül sütési móddal, kb. 20 perc után elosztjuk rajta a felkockázott vajat, és megszórjuk mandulával és porcukorral.
Ekkor 200°C-ra állítjuk a sütő hőmérsékletét, és további 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsit rácsra tesszük, és a süteményt így hagyjuk kihűlni.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A süteményt felszeleteljük és tejszínhabot kínálunk mellé.
Tipp:
Ha másnak is csak akkora tepsije van, mint nekem, akkor a tésztát 30 dkg liszt + 20 dkg vaj + 10 dkg cukorból készítse, és a krémet pedig 40 dkg túró + 25 dkg tejföl + 4 tojás + 20 dkg cukor + 1,5 cs. pudingporból. A körte mennyiségét pedig 70 dkg-ra csökkentse.
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
20 hét 4 nap
2 év 13 hét
3 év 23 hét
3 év 24 hét
7 év 35 hét
8 év 17 hét
8 év 26 hét
8 év 26 hét
5 év 32 hét
8 év 29 hét