Hirdetés

Hirdetés

A kormány elkülönített 157 milliárd forintot a gazdáknak

157 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy a gazdák október 16-tól megkaphassák  a területalapú támogatások előlegét, ezért a kormány tegnapi ülésén  döntött a forrás elkülönítéséről.  Az Európai Unió ezt az összeget 2013  január elején téríti vissza Magyarország számára.
A gazdák érdekében Fazekas Sándor 2012.  június 28-án beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz, hogy a tavalyi száraz ősz és tél, a téli és tavaszi fagykárok, valamint a nyár elején jelentkező jégverés okozta károk miatt Magyarország támogatási előleget fizethessen a termelőknek.
A kérelem a 2012. évi egységes területalapú támogatásra (SAPS) és a különleges tejtámogatásra vonatkozik. Amennyiben a Bizottság a kérésnek helyt ad, a támogatások 50-50 százaléka fizethető ki a jogosultaknak. A Bizottság várhatóan legkésőbb szeptember közepéig hoz döntést.

A kormány tegnapi döntésével megteremtette a forrást a kifizetésekhez, ezért  ha Brüsszel jóváhagyja az előlegfizetést, október 16-án az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkezdi a kifizetéseket. A gazdák december 1-ig a SAPS-nál mintegy 150 milliárd forint, a különleges tejtámogatásnál mintegy 6,7 milliárd forint előleghez jutnak.


VM Sajtóiroda
sajto@vm.gov.hu
(06-1) 795-2137

Vidékfejlesztési Minisztérium

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.