Hirdetés

Hirdetés

Kevés pénz jutott tavaly tenyészállatokra és ültetvénytelepítésre

Tavaly az első három negyedévben a gazdasági szervezetek 1997 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg az országban, ami folyó áron 3,6 százalékkal kevesebb, mint 2010 hasonló időszakában – idézi a Zalai Hírlap a KSH felmérését. Az adatok szerint továbbra is kevés forrás jutott tenyész- és igásállatok vásárlására, valamint ültetvények, erdők telepítésére.

A megyék között jelentős különbségek figyelhetők meg: míg Somogyban 60 százalékos a visszaesés, addig Bács-Kiskun megyében 2,3-szeres volt a bővülés – derül ki a KSH tájékoztatójából. A nyugat-dunántúli régióban közel négytizedes növekedés következett be, amihez a győr-moson-soproni és vasi szervezetek járultak hozzá. Zalában az első kilenc hónapban 21,7 milliárd forintért – ez a régiós érték alig tizede – fejlesztettek, ami folyó áron 8,7 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Egy lakosra átlagosan 76 ezer forint beruházás jutott, ez a megyék közt a harmadik legkisebb érték. A befektetések fele épületek, egyéb építmények építésére, 47 százaléka gépek, berendezések, járművek beszerzésére irányult. Továbbra is kevés forrás jutott tenyész- és igásállatok vásárlására, valamint ültetvények, erdők telepítésére. Tavaly 2010 azonos időszakához képest mind az építési, mind a gépi jellegű fejlesztésekre fordított összeg csökkent. A beruházások négytizedét az ipar kötötte le, ahol gépekre, berendezésekre, járművekre 4,9 milliárd, épületekre, építményekre 3,7 milliárd forintot költöttek. A vizsgált időszakban a feldolgozóipar beruházási részesedése volt a legnagyobb, melyben az import beszerzések domináltak.

A 15 százalékos részarányú mezőgazdaságban minden harmadik forintot építkezésre fordítottak, míg gép- és járműbeszerzésre a források 48 százaléka ment el. A többi ágazat egyenként 10 százaléknál kisebb részt képviselt a beruházásokban.

Forrás: http://www.agromonitor.hu/index.php/mezo/35-mezo/6066-keves-penz-jutott-...

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.