Wellness, pihenés Ausztriában. Vonzó stájerországi ajánlatok!
A közös kertészkedést elkezdhetjük a konyhában pár gyors, de látványos projekttel, és mielőtt belevágunk, kicsit utána is olvashatunk a növények fejlődésének, hogy aztán minél érdekesebben mesélhessük el, mi hogyan és miért történik.
A sorozat második részében már ültetni is fogunk, és a végén aztán kiszabadulhatunk a kertbe, hogy a könnyen nevelhető futóbabbal folytatódhassanak az izgalmak. Addigra a jó idő idő is megérkezik majd a kerti szorgoskodáshoz.
Konyhai maradékból
Az első pár kertészkísérletnek veteményeskert nélkül is nekivághatunk, hiszen például az ablakban is növeszthetünk salátát, újhagymát vagy póréhagymát a konyhai maradékok felhasználásával. Erről öt évvel ezelőtt írt egy inspiráló könyvet Deborah Peterson, és az amerikai bloggerek azóta teljesen rákaptak a gazdaságos kertészkedésnek erre a játékos formájára.
Ebben a műfajban az a jó, hogy a növekedés gyors és látványos, így könnyebben felkelthetjük a gyerekek érdeklődését.
Saláta az ablakban
Kezdjük a római salátával! A lényeg, hogy miután felhasználtuk a leveleket, ne dobjuk ki a lecsupaszított torzsát, hanem állítsuk vízbe, tegyük világos helyre, és várjuk, hogy újra megjelennek rajta a szép zöld salátalevelek. Arra azért ügyeljünk, hogy a torzsán a levelek vastag, alsó részéből is hagyjunk meg valamicskét a növénynek.
Ezután már a harmadik napon több centis hajtásokban gyönyörködhetünk, csak közben cserélgessük rajta a vizet egy-két naponta.
Ha nem jutunk római salátához, akkor megpróbálhatjuk ugyanezt káposztával vagy kínai kellel, a siker nem garantált, de valószínűbb, hogy kihajt, mint hogy esetleg nem. Jégsalátával viszont nem működik ez a trükk, és ha valamiért kudarcot vallunk a római salátával, akkor élhetünk a gyanúval, hogy egy hozzá nagyon hasonló salátafajtát kaptunk ezen a néven a boltban vagy a zöldségesnél.
Ha már újrahasznosítás, akkor a saláta növesztéséhez használhatunk kidobásra ítélt műanyagokat, például egy flakon alját, egy nagyobb vajkrémes- vagy margarinosdobozt. Így környezettudatosságra is nevelhetünk.
Mehet a szendvicsbe?
Ha nagyobbra nőnek a levelek, akkor ellenőrizhetjük a termést. Kóstoljunk meg egyet közösen, hogy ugyanolyan finom lett-e, mint amit korábban elfogyasztottunk róla. Ha elégedettek vagyunk, akkor csinálhatunk belőle szendvicseket, így szívesebben megeszik a gyerekek a zöldséget, ha végigizgulták, hogyan nő ki.
forrás:
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
17 hét 5 nap
2 év 11 hét
3 év 20 hét
3 év 21 hét
7 év 32 hét
8 év 14 hét
8 év 23 hét
8 év 23 hét
5 év 29 hét
8 év 26 hét