Hirdetés

Hirdetés

Jövő héten kezdődik a földtörvény vitája

Az elv: földet venni mindenkinek lehet, de nem mindenkinek szabad

A kormány 2012 nyarán az Országgyűlés elé terjesztette [1] az új földtörvény tervezetét, aminek tárgyalását jövő héten kezdi a plenáris ülés. Fazekas Sándor agrárminiszter az MTI tudósítása szerint kedden a Fidesz-frakció agrárpolitikusaival egyeztetett, elmondása szerint szóba került egyebek mellett a birtokmaximum mérete, a helyben lakás fogalmának meghatározása, továbbá az üzemszabályozási törvény megalkotása, nem volt viszont szó a földhaszonbérletről. A miniszter azt mondta: a kormány nem, de a Fidesz-frakció tagjai valószínűleg nyújtanak be módosító javaslatokat a törvénytervezethez.

Mindenkinek lehet, de nem mindenkinek szabad

Nem lesz meglepetés, hogy a törvényjavaslat az elfogadása előtt több ponton változik, az ugyanis az elmúlt hetekben heves kritikák kereszttüzébe került. A Vidékfejlesztési Minisztérium nyíltan kimondva [2] azt akarta elérni, hogy a törvény szerint mindenki egyenlő eséllyel juthasson földhöz, a gyakorlatban viszont csak az általuk kedvezményezett csoportoknak legyen erre lehetőségük.

A kedvezményezettek – ami már önmagában felvet gazdasági, méretgazdaságossági aggodalmakat – a családi gazdaságok és a kisebb egyéni mezőgazdasági vállalkozók.

A cikk folytatása itt: http://index.hu/gazdasag/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.