Forrás: http://100fok.postr.hu
Szeptember végén, október elején beköszönt a szelídgesztenye szezonja. Hazánkban kevésbé bár, de Olaszországban elárasztják a sült-gesztenye árusok az utcákat, s a kisebb városokban bármerre is járunk, mindenhol lehet érezni a semmihez sem hasonlító illatot. Alig szoktunk még hozzá kellemes jelenlétéhez, mely visszafordíthatatlanul a tél közeledtét jelzi, az olasz városokban egymás hegyén-hátán rendezik a gesztenyefesztiválokat, ahol minden formában megtalálható ez a finomság.
De legyünk igazságosak, hazánkban is számtalan helyen lehet kapni sült gesztenyét, most már egyre több helyen gesztenyelisztet is.
Minden része értékes
A gesztenye mindamellett, hogy nagyon finom, kifejezetten egészséges, és minden része felhasználható. Fájából csodaszép és illatos bútorokat lehet készíteni, hiszen 10%-os tanin tartalmának köszönhetően könnyen munkálható fa, aminek nagyon szép a színe.
Leveleinek 95%-os tannin és K-vitamin tartalmának köszönhetően a gyógyszeripar teák és orvosi szirupok készítésénél tudja hasznosítani. Házi felhasználásnál pedig a kiszárított leveleket, ha teaként megfőzzük és citromot valamint kakukkfüvet adunk hozzá, kiváló természetes gyógymód tud lenni a köhögésre, hasmenésre, hátfájásra, és segít a megfázás idején a nehéz légzés könnyítésében.
Hiába hasznosítható a gesztenyefa törzsétől egészen az utolsó ágaskodó kis levelecskééig, mégis a legismertebb, legkeresettebb és legfinomabb a termése, vagyis a gesztenye. De mielőtt termés válna belőle, virág formájában is fontos szerepet tölt be. Júniusban, amikor virágba borulnak a gesztenyefák, bódító illatuk vonzza a méheket. A gesztenyefa jóval később virágzik, mint a többi gyümölcsfa, ezért a méhek utolsó táplálékforrása is egyben.
Aztán elérkezik a szeptember közepe, s megjelennek a várva várt termések. Attól függően, hogy melyik országban keressük a gesztenyét, szeptember közepe-végétől október közepéig juthatunk hozzá ehhez a finomsághoz. A gesztenye olajszintje alacsony, max. 1,8%-2%-ig terjed, s kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a dió. Alacsony zsírszintjének köszönhetően ajánlott fogyókúrás étrendhez, s betegségekkor kedvező tápértéke miatt. Elmondható tehát, hogy nagyszerű energiaforrás, mely egyben erősíti az immunrendszert is. Mivel nem lehet ehhez a különleges finomsághoz egész évben hozzájutni, ajánlott előre főzve, pucolva lefagyasztva tárolni, hiszen ebben a formában egy évig is eláll.
Cikkünk következő részében, egy hagyományos, olasz gesztenyés focaccia receptet, és egy nagy gesztenyés receptgyűjteményt hozunk nektek. Addig is próbáljátok ki ezt az egyszerű, olasz "receptet".
Pecorino sajt gesztenyemézzel és édes borral
A gesztenyeméz kellemes, a toszkán ősz illatára emlékeztető ízvilága nagyon jótékonyan hat az emberi emésztőszervrendszerre és a légutakra. Különleges ízét leginkább a sajtok emelik ki. Hideg őszi estéken nem ritka, hogy a család egy nagy adag pecorino sajtra csorgat egy kis mézet, s a meleg kandalló mellett tölti az estét ezzel a finom desszert és egy pohár édes bor - pl. vino santo - kíséretében.
A cikk szerzője Riedl Annamária. Blogján, a Rozmaring és Csokoládén számtalan hagyományos, olasz gesztenyés receptet találtok.
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
20 hét 4 nap
2 év 13 hét
3 év 23 hét
3 év 24 hét
7 év 35 hét
8 év 17 hét
8 év 26 hét
8 év 26 hét
5 év 32 hét
8 év 29 hét