Hirdetés

Hirdetés

Így készíthetünk pazar kerti ágyást

Kora tavasszal sokan kapnak kedvet a kertészkedéshez. Még olyanok is, akiknek eddig csak fű díszítette a kertjét.

Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu

tree6

Britt és párja is nagy lendülettel kezdett bele a konyhakertjük kialakításába. Nem is akárhogyan. Miután mindketten az egészséges életmód hívei, úgy döntöttek, hogy a jövőben inkább a kertjükben termelik meg a zöldségeket, hiszen csak így lehetnek biztosak abban, hogy vegyszermentes ételt tesznek az asztalra. Ez az oka annak, hogy már a tervezésnél eldöntötték, hogy "tiszta" lappal kezdenek.

Miután kertjüket eddig alkalmanként vegyszerekkel permetezték a szép fű és fák látványa miatt, így biztosra mentek, tiszta földet hozattak és magaságyásban gondolkodtak. Még műanyag bélést sem voltak hajlandók tenni "kiskertjükbe". A felhasznált fenyő is kezeletlen. Bár tudták, hogy 2-3 éven belül elrohad, de miután költséghatékonyabbnak vélték, mint a cédrust, így e mellett döntöttek.

Az ágyás elkészültével izgatottan, de annál nagyobb szeretettel ültették el a palántákat. Növénykéik gondozása nagyobb örömet okozott, mint gondolták, hiszen nap mint nap látták növekedésüket és nem sokkal több, mint egy hónap múlva már a saját kertjükben termelt zöldségeket ehették. Frissen, vegyszermentesen.

tree

tree2

tree3

tree5

tree7

tree78

tree9

Termelőtől.hu megjegyzés: ha még hatékonyabb ágyást szeretnénk, ne csak földet, hanem a dombágyásoknál is használt növényi rétegelést is használhatunk. Legalulra mehetnek nagyobb, már korhadó fák, majd gallyak, fakérgek, konyhai növénymaradékok a komposzból, ha van, érett marha vagy csirketrágya, kaszált fűfélék, majd arra kerüljön rá a föld. Hasznos, mert az így beépített növények bomlásakor keletkező tápanyagok táplálják növényeinket. Ráadásul a lebomláskor hő is keletkezik, így melegebb a talajunk, ami szintén kedvez a növekedésnek.

A másik fontos tanács: mulcsoljunk! Mulcsolni lehet fakéreggel, ami lehet tölgy, bükk, cser, akác és nyírt fűvel, szalmával is. Sőt, a növényi mulcs alá tehetünk vékony, kezeletlen, nyomatlan papírt is. Olyan hullámos fajtát, amit a festők is szoktak használni. A mulcs védi, melegíti a földet, gátolja a párolgást, azaz segít megtartani a nedvességet, nehezíti a locsoláskor a víz és sár növényekre történő fröccsenését, ami csökkentti a gombás fertőzések lehetőségét. Mivel takarja a talajt, a gyomokra sem lesz sok gondunk. A mulcs lebomlásával pedig tovább tápláljuk a talajt.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.