Hirdetés

Hirdetés

Húsvéti tanácsok- élelmiszer

Közeleg a Húsvét, lassan mindenki elkezdi beszerezni a hozzávalókat: sonkát, tojást, édességeket.
Érdemes néhány dologra odafigyelni a vásárláskor, illetve az élelmiszerek elkészítésekor.

Sonka
Eredetileg sertés combból sózással, füstöléssel, érleléssel készült. A sózás (a sonka méretétől függően) 2-3, esetleg 4 hétig is tartott. Az érlelés 3 hónaptól, akár 6 hónapig is tarthat, sőt, a pármai jellegű sonkákat több évig is érlelik. Ma már a sózás gyakran pác-sóval (nátrium-nitrit, E250, nátrium-nitrát, E251, konyhasó keveréke) történik, ezzel csökkenthető a húsmérgezés kockázata, de a sózás, érlelés időtartama nem rövidül.
Az idő rövidítése a gyorspácolással lehetséges, a pác-sót vízben oldják, majd befecskendezik a pácolandó húsba, ezzel gyorsítva a só bejutását a terméke belsejébe. Majd megfüstölik, és szinte máris mehet a boltok polcaira. Ma már nem feltétlenül sonka a sonka: készül lapockából, csülökhúsból, tarjából, baromfiból húskészítmény.

A szabály az, hogy ha nem sertéshúsból készül a termék, akkor az állat fajtáját rá kell írni a termékre, valamint az előkészítés módjára is utalni kell (például darabolt, kötözött). Az a helyes, ha az is szerepel a jelölések között, hogy az állat melyik részéből készült.

Hogyan főzzük meg a nyers sonkát:
A sonkát mérjük le. Egy nappal a főzés előtt áztassuk be hideg vízbe, amit főzés előtt öntsünk le róla, és friss hideg vízzel öntsük fel, úgy, hogy ellepje.Nem szabad nagy lángon főzni, csak gyöngyözni kell a víznek. Forrástól számítva, annyi órát főzzük, ahány kg a sonka. Ha megfőtt, ne öntsük le a vizet, hanem a lében hagyjuk kihűlni, így szaftosabb marad, nem szárad ki. Ha kihűlt, tegyük zárható műanyag dobozba vagy csomagoljuk műanyag fóliába, és így tegyük a hűtőszekrénybe. A főzőlevet hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolhatjuk, később felhasználhatjuk bab vagy lencse főzéséhez, kellemes ízt ad a főzeléknek, levesnek.

Tojás
Lehetőleg friss tojást vásároljunk és megbízható helyen, hiszen nem azonnal fogyasztjuk el. Otthon le is ellenőrizhetjük, hogy elég friss-e.
Helyezzük a tojásokat egy hideg vízzel teli edénybe, ha lesüllyednek, akkor frissek. Ha felúsznak a víz tetejére, az még nem jelenti azt, hogy romlottak, csupán nagyobb a légzsák bennük, nem teljesen frissek.
A tojásokat csak közvetlenül a főzés előtt szabad megmosni, a mosás főként a festésre szánt tojásoknál fontos, hogy festék egyenletesen tapadjon a héjra. Hideg vízbe helyezzük a tojásokat, így kisebb az esély arra, hogy megreped. Forrástól számított legalább tíz percig főzzük. Nem festésre szánt tojásokat a sonkával együtt főzhetjük, kellemes ízt kapnak.

Csoki tojás, csoki nyúl
Azt tanácsoljuk, hogy inkább kisebb figurát vásároljanak, de olyat, ami valóban csokoládéból készült. A kereskedők hajlamosak rá, hogy a polcra „csoki” figurát írnak, de a címke elárulja, hogy miből készült a termék. Ha az van ráírva, hogy tejcsokoládé vagy étcsokoládé nyúl/tojás, akkor az valóban csokiból van. Ha tejbevonó vagy étbevonó szerepel, akkor az nem igazi csoki. Piacokon az is előfordulhat, hogy nagyon olcsón az előző évről megmaradt figurákat árulják!

Forrás: http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/april/husvet.html

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.